Στο πλαίσιο διερεύνησης λύσεων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης του Βόλου, ο αντιδήμαρχος Ηλ. Ξηρακιάς, συναντήθηκε σήμερα με τους μελετητές του προγράμματος: «Ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις».

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών το 2003, αφορούσε 17 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος και υλοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Θάνος Βλαστός, που είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του Βόλου στο παρελθόν, επισκέφθηκε την πόλη και αφού περιηγήθηκε στους δρόμους όπου κατασκευάστηκαν οι ποδηλατοδρόμοι, συζήτησε για το θέμα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ επισκέφθηκε και το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαστό, ο Βόλος είναι μια ιδανική πόλη, η ρυμοτομία και το ανάγλυφο της οποίας, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, επιτρέπουν να κυκλοφορηθεί στο σύνολό της από το ποδήλατο. Ο Βόλος, άλλωστε, είναι μια πόλη με παράδοση στο ποδήλατο, το οποίο μπορεί να επανέλθει δυναμικά ως μέσο μετακίνησης των πολιτών.

Η πρόταση της ομάδας του, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για το Βόλο, όπως τόνισε, προέβλεπε τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, προκειμένου όχι μόνο να διευκολυνθεί η κίνηση του ποδηλάτου, αλλά και η χρήση τους από τους πεζούς, καθώς πολλά από τα πεζοδρόμια των δρόμων του Βόλου είναι ήδη στενά και αυτό αναγκάζει τους πεζούς να κατεβαίνουν στο δρόμο.

Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, η άποψή του είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί, με βάση τις ανάγκες λειτουργίας της πόλης, ένα μακροπρόθεσμο προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστεί ο τρόπος, με τον οποίο μπορεί το σημερινό δίκτυο να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό.

Το υφιστάμενο έργο μπορεί να συμπληρωθεί με την ανύψωση του δαπέδου στο επίπεδο των πεζοδρομίων και κατάλληλη διευθέτηση των όμβριων υδάτων.