Τα drones δεν είναι η μόνη προσθήκη του 21ου αιώνα στους σύγχρονους πολέμους. Εξίσου και ακόμη πιο επικίνδυνη απειλή συνιστούν οι επιθέσεις μέσω του διαδικτύου, είτε έχουν στόχο αμυντικούς σχηματισμούς -π.χ. να «τυφλώσουν» ένα ραντάρ μέσω του κομπιούτερ υποστήριξης ή να υποκλέψουν επικοινωνίες και μηνύματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων– είτε της παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, στο πλαίσιο ανορθόδοξου πολέμου.

Για το λόγο αυτό ο Νίκος Δένδιας -σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής»- και οι επιτελείς του Πενταγώνου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας με την κωδική ονομασία «Μονάδα 1864», ακολουθώντας το πρότυπο της περίφημης ισραηλινής «8200». Στην περίπτωση της ελληνικής μονάδας η έμπνευση για το όνομά της προέρχεται από την ημερομηνία ένωσης των Επτανήσων στην Ελλάδα, καθώς στις 21 Μαΐου του 1864 υψώθηκε στο Κάστρο της Κέρκυρας η ελληνική σημαία.

Πέρα από τις καθαρά αμυντικές λειτουργίες η «Μονάδα 1864» θα αποτελεί και μία πηγή ανάδειξης νέων στελεχών κυβερνοασφάλειας, καθώς θα δέχεται και κληρωτούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να βάζουν στο βιογραφικό τους την υπηρεσία τους στη διάρκεια της θητείας τους και να αξιοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν στην μετέπειτα καριέρα τους.