Ο σπουδαίος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιάννης Φέρτης έφυγε από τη ζωή σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου σε ηλικία 86 ετών έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο.

Την είδηση επιβεβαίωσε μέσα από ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού…

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Sunday, April 14, 2024

Λίγη ώρα αργότερα, ο Σπύρος Μπιμπίλας με νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram αποκάλυψε πότε και πού θα γίνει η κηδεία του. 

Την Τρίτη 16/04, συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Παράλληλα έγραψε πως επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων, να ενισχυθεί το έργο του ταμείου αλληλοβοηθείας του Σ.Ε.Η.

«Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι από το πρώτο κοιμητήριο των Αθηνών θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπημένο μας Γιάννη Φέρτη. Αντί στεφάνων η οικογένεια προτείνει να ενισχυθεί το έργο του ταμείου αλληλοβοηθείας του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας για την κηδεία του Γιάννη Φέρτη.

Την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι από το πρώτο κοιμητήριο των αθηνών θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπημένο μας…

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Sunday, April 14, 2024

Ο καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, υπήρξε πρωταγωνιστής από τη δεκαετία του 1961 έως και 2024, σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα.

Με την ιδιαίτερα επίσης εκφραστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Το σπαρακτικό αντίο της Μιμής Ντενίση

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, λίγες ώρες αργότερα, η Μιμή Ντενίση θέλησε να πει το δικό της «αντίο» στον σπουδαίο συνάδελφο της και τον επί δέκα χρόνια σύντροφο της.

Έτσι, δημοσιεύοντας μια εικόνα από το παρελθόν όπου και πόζαρε στο πλάι του, η Μιμή Ντενίση έγραψε με τρυφερότητα τα εξής. «Ήταν αυτός που με έκανε να αγαπήσω το θέατρο. Να πιστέψω στον εαυτό μου. Αυτός που του ανήκει ένα μέρος από ότι έγινα».

«Που ζήσαμε μαζί δέκα χρόνια γεμάτα αγάπη, έρωτα και δημιουργία. Σήμερα έφυγες… αλλά δεν σε αποχαιρετώ. Θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου».

Τάνια Τσανακλίδου: Καληνύχτα γλυκέ μου πρίγκιπα

Τον σπουδαίο ηθοποιό αποχαιρέτησε και η Τάνια Τσανακλίδου.

Ο Γιάννης Φέρτης και η Τάνια Τσανακλίδου είχαν υπάρξει ζευγάρι, με τον ηθοποιό να χωρίζει από την σύζυγό του, Ξένια Καλογεροπούλου, με την οποία ήταν παντρεμένος, επειδή ερωτεύτηκε την γνωστή τραγουδίστρια.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια δημοσίευσε μια φωτογραφία του Γιάννη Φέρτη και έγραψε:

“Αντίο αγαπημένε μου φίλε. Ήσουν ο πιο έντιμος και υπέροχος άντρας που γνώρισα στη ζωή μου. Καληνύχτα γλυκέ μου πρίγκιπα”.

Αντίο αγαπημένε μου Φίλε. Ήσουν Ο πιο έντιμος και υπέροχος άντρας που γνώρισα στη ζωή μου. Καληνύχτα γλυκέ μου πρίγκιπα. 

Posted by Tania Tsanaklidou on Sunday, April 14, 2024

Λίνα Μενδώνη: Η απώλεια του γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη

«Η απώλεια του Γιάννη Φέρτη, που μας άφησε σήμερα, γράφει το τέλος μιας ολόκληρης ζωής αφοσιωμένης στην Τέχνη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Και συνέχισε:

«Μαθητής του Κάρολου Κουν, ο Γιάννης Φέρτης αναμετρήθηκε με επιτυχία με τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, αλλά και του αρχαίου δράματος, χαρίζοντας μας μοναδικές ερμηνείες που θα εξακολουθούν να μνημονεύονται, στην ιστορία του θεάτρου, ως υποδειγματικές. Γιατί υπήρξε ένας ερμηνευτής που αξιοποίησε στο έπακρο τις στέρεες σπουδές του, τη συνεργασία του με κορυφαίους θεατρανθρώπους και, πρωτίστως, τα μοναδικά εκφραστικά του μέσα για να αναδειχθεί δίκαια, σε έναν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Η σκηνική του παρουσία, σεμνή και συνάμα επιβλητική, έθετε πάντοτε μέτρα σύγκρισης. Ποιος, από όσους είχαν την τύχη να τον δουν στο σανίδι, μπορεί πράγματι να ξεχάσει πώς συνδύαζε την υποβλητική φωνή του με την κίνηση και την έκφραση, προσεγγίζοντας, πάντοτε με δέος, το κείμενο; Τα επιλεκτικά του περάσματα από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, αλλά και από την αφήγηση, συμπληρώνουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου ερμηνευτή, που ευτύχησε να κερδίσει πανάξια, χάρη στην πορεία του, την προσωπικότητά του αλλά και την άφατη προσήλωσή του, χωρίς εκπτώσεις, στην Τέχνη, τον σεβασμό των ομοτέχνων του, τον θαυμασμό και την αγάπη του κοινού. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας προσέφερε. Στη σύζυγό του Μαρίνα Ψάλτη, με την οποία συμπορεύθηκαν στη ζωή και την Τέχνη, την οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Το πηγαίο ταλέντο του ήταν η δημιουργία λιτών χαρακτήρων» – Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη

Ο Γιάννης Φέρτης, ηθοποιός με ισχυρή παρουσία στο θέατρο, άφησε το αποτύπωμά του και στον ελληνικό κινηματογράφο. Ήταν μία σταθερή αξία του. Υπήρξε ζεν πρεμιέ της οθόνης με έναν δικό του τρόπο, ο οποίος τον απομάκρυνε από τις κορώνες του ανάλαφρου θεάματος ή τις υπερβολές του μελό. Το πηγαίο ταλέντο του ήταν η δημιουργία λιτών χαρακτήρων. Εμφανίστηκε σε ταινίες που του εξασφάλιζαν τους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει τα σχέδιά του στο θέατρο. Συνδέθηκε, όμως, και με έργα ανήσυχων δημιουργών κατά την περίοδο μετάβασης του κινηματογράφου μας από τον κλασικό προς το νέο. Ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Στάθηκε με απλότητα κι άνεση δίπλα στη Μπέτυ Αρβανίτη και τον Πέτρο Φυσούν στην ταινία «Ζεστός μήνας Αύγουστος», ένα φιλόδοξο εγχείρημα ελληνικού νουάρ από τον Σωκράτη Καψάσκη. Η ίδια ερμηνευτική σιγουριά τον διέκρινε στο αντιηρωικό και παραγνωρισμένο «Μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, αλλά και στο αντιστασιακό δράμα «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη. Κατά τη δεκαετία του ’80 έπαιξε στο «Ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας» του Ντίνου Μαυροειδή και στην «Υπόγεια διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη. Ο τελευταίος ρόλος του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν, το 2008, στη διασκευή του έργου του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Σκλάβοι στα δεσμά τους» από τον Τώνη Λυκουρέση.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά έναν σπουδαίο καλλιτέχνη εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, στους φίλους του και σε όλους όσοι τον αγάπησαν.