Βρίσκεστε σε διαδικασία επιλογής δέρματος για τον νέο σας δερμάτινο καναπέ ή πολυθρόνα; Το πλήθος των επιλογών που θα συναντήσετε, είτε στα showrooms, είτε online, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει, όμως ταυτόχρονα θα σας μπερδέψει. Για να σας απαλλάξουμε από τη σύγχιση, φτιάξαμε έναν σύντομο και περιεκτικό οδηγό σχετικά με τις κατηγορίες δερμάτων που θα συναντήσετε κατά την έρευνά σας και σας βοηθάμε να επιλέξετε την κατάλληλη, για το νέο σας δερμάτινο καναπέ. Προσοχή στην αυθεντικότητα του δέρματος. Τα γνήσια δέρματα είναι συνήθως ιταλικής προέλευσης, καθώς η Ιταλία διαθέτει μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή δερμάτων και καναπέδων.

Κλασικό Δέρμα

Το κλασικό δέρμα, ή “pelle smerigliata”, είναι γνωστό για την αντοχή και την απαλή αφή του. Το κλασικό δέρμα ιταλικής προέλευσης έχει πάχος 0.7 – 0.9mm. Η επεξεργασία του γίνεται με φυσικές ανιλίνες και με νερό. Το δέρμα βάφεται μέσα σε δοχεία χρησιμοποιώντας διαλυτές βαφές για να διασφαλιστεί ότι το χρώμα διεισδύει στο υλικό και δίνει στο δέρμα πλούσιο χρώμα που κρατάει για πάντα. Ορισμένα από τα κλασικά δέρματα διατηρούν επίσης τα αρχικά σημάδια και την υφή τους, γεγονός που ενισχύει την αυθεντικότητα στην όψη τους. Τέλος, λόγω του φυσικού «κόκκου», δίνει πάντα μια ευχάριστη εμφάνιση και αίσθηση. Δεν προτείνεται για οικογένειες με κατοικίδια ή μικρά παιδιά, λόγω των αιχμηρών νυχιών των κατοικιδίων ή των μυτερών αντικειμένων που μπορεί να χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Ενισχυμένο Δέρμα ή Spessorato

Για τα νοικοκυριά με παιδιά ή κατοικίδια, το ενισχυμένο παχύ δέρμα είναι σχεδόν πάντα η ιδανική επιλογή. Με πάχος 1.5 – 1.7 mm και σχετικά έντονες γραμμές δέρματος (κόκκους), διαθέτει επιπλέον αντοχή. Η χρήση φυσικών ανιλίνων εξασφαλίζει μαλακή υφή, ενώ λόγω της ανθεκτικότητάς του είναι συνήθως σε υψηλότερη τιμή από το κλασικό δέρμα, όμως σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται η πιο οικονομική επιλογή.

Δέρμα Natural

Τα δέρματα Natural, με πάχος συνήθως 1.3 – 1.5mm, διαθέτουν τα πλεονεκτήματα των παραπάνω τύπων δέρματος. Έχουν δηλαδή λιγότερο ορατές γραμμές και πολύ απαλή αφή, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλο πάχος. Από πολλούς θεωρούνται η κορυφαία επιλογή για δέρμα αντοχής που κρατάει τα χαρακτηριστικά του στο χρόνο.

Δέρμα Βουβαλιού

Το δέρμα βουβαλιού έχει πλούσια ιστορία. Είναι παχύ, ελαφρώς γυαλιστερό και υπάρχει ήδη σε πολλά έπιπλα ρετρό. Η λάμψη του και το πάχος 1.4 – 1.5mm το καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλο για εκείνους που επιδιώκουν ένα λαμπερό, μοντέρνο look. Έχει μια διακριτική υφή που είναι ταυτόχρονα τραχιά και πολυτελής. Η ελαφριά γυαλάδα του προσθέτει ένα στοιχείο κομψότητας, κάνοντάς το μια δημοφιλή επιλογή για εκείνους που επιδιώκουν να συνδυάσουν το μοντέρνο στυλ με την κλασική ανθεκτικότητα. Η επιφάνεια του δέρματος βουβαλιού μπορεί να κυμαίνεται από λεία έως με λίγο πιο έντονο σχέδιο, ανάλογα με τις διαδικασίες επεξεργασίας και φινιρίσματος που έχουν εφαρμοστεί. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα βουβαλιού τείνει να γίνεται ακόμα πιο μαλακό χωρίς να χάνει τη δομική του ακεραιότητα.

Δέρμα Terra

Το δέρμα Terra διακρίνεται για την ιδιαίτερα λαμπερή και μαλακή του υφή, με την ταυτόχρονη διακριτική παρουσία δευτερευόντων χρωμάτων στις γραμμές του. Έχει συνήθως πάχος 1.4 – 1.7 mm. Έχει αρκετά μεγαλύτερη κόστος, όμως η διάφανη, γυαλιστερή vintage εμφάνιση, κάνει πολλούς να το προτιμούν.

Δέρμα Maya

Το δέρμα Maya προσφέρει μια βελουδινη επιφάνεια τύπου Nubuck, με πάχος 1.2 – 1.4 mm. Αντικατοπτρίζει ουσιαστικά μια τάση που συνδυάζει τις σύγχρονες στιλιστικές ανάγκες με το vintage, παλαιωμένο στυλ. Το προτιμούν και λάτρεις των υφασμάτινων επίπλων, καθώς είναι η πιο κοντινή επιλογή στην αίσθηση υφάσματος.

Δέρμα Sauvage

Το δέρμα Sauvage ανήκει στις επιλογές vintage. Μαλακό στην αφή και εξαιρετικά ανθεκτικό, με αρκετά μεγαλύτερο κόστος από το κλασικό δέρμα, έχει πάχος συνήθως 1 χιλιοστό, με χρώματα που μοιάζουν πολύ στο φυσικό δέρμα.

Δέρμα Vintage

Κορυφαίο δέρμα, που αφήνει γραμμές, ώστε με το πέρασμα του χρόνου να δείχνει όλο και πιο παλιό. Είναι απαλό και ανθεκτικό και έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με φυτικές τανίνες για ενίσχυση της φυσικής του τελειότητας. Είναι συνήθως πολύ παχύ.

Δέρμα Pull-up

Δέρμα που αναβιώνει τη γοητεία των παλιών εποχών με τη vintage εμφάνισή του, επεξεργασμένο προσεκτικά με κεριά και φυσικά έλαια για να επιτύχει ένα εφέ παλαιωμένου δέρματος. Έχει πάχος περίπου 0.9-1.1mm και πολύ μικρούς κόκκους, που διακρίνονται δύσκολα με το μάτι.

Δέρμα Elegance

Έχει σχεδόν λεία όψη και απαλότητα, που του προσδίδουν μια εμφάνιση δέρματος napa. Το βασικό του χαρακτηριστικό, πέρα από την ελαφρότητά του (που εξασφαλίζεται από το πάχος του δέρματος από 0,9 έως 1mm), είναι η εξαιρετικά φυσική του όψη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του φινιρίσματος με νερό και χρωματισμένες ανιλίνες. 

Τελευταίο βήμα και αφού επιλέξετε κατηγορία δέρματος, είναι ασφαλώς η επιλογή του τελικού χρώματος δέρματος του σαλονιού σας, θέμα που θα καλύψουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο. Ως τότε μπορείτε να δείτε εδώ ένα από τα πιο πλήρη χρωματολόγια δέρματος της αγοράς.