Ο δήμος Γαύδου εκπέμπει SOS και ζητάει άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί δραματικά οι μεταναστευτικές ροές, με την περιοχή να πρέπει να υποδεχτεί περισσότερους μετανάστες από όσους μπορεί να φροντίσει.

Το neakriti.gr αναφέρει ότι από το περασμένο Σάββατο οι αφίξεις στις ακτές του νησιού είναι καθημερινές. Άλλοι 91 αποβιβάστηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι σήμερα το πρωί στην Τρυπητή, ανάμεσα τους και μια γυναίκα με τα τρία της παιδιά, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο πλοίο της γραμμής να ταξιδέψει στη Γαύδο για να τους παραλάβει

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη, που με ελάχιστα μέσα και προσωπικό καλείται να διαχειριστεί τη συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί», διερωτήθηκε.

Οι αριθμοί των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Γαύδο φθάνουν πια σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ η συχνότητα των αφίξεων κάνει τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού να ζητά λύση εδώ και τώρα. 26 μετανάστες Αιγυπτιακής καταγωγής αποβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρυπητή και από εκεί περπατώντας έφτασαν μέχρι τον οικισμό Κόρφος όπου έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους.

Άλλοι 65 Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους και επτά από το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρυπητή. Ανάμεσα τους μια μητέρα με τα τρία παιδιά της ηλικίας από τριών έως δέκα ετών καθώς και είκοσι τρεις ανήλικοι από 15 έως 17 ετών. Δεν διευκρινίζεται αν και οι ενενήντα ένας επέβαιναν στο ίδιο πλωτό ή αν έφτασαν με δύο διαφορετικά.