Στο έλεος του νέου κύματος κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα μας. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα, Παρασκευή (12/1), στα νότια και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής χώρας (από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα) από το βράδυ ως αύριο το μεσημέρι θα προκαλέσει βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά.

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στην Κρήτη ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα.

Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά

χιόνια

Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, βαθμιαία στα ημιορεινά και από αργά το απόγευμα σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική), Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Αύριο, Σάββατο (13/12) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες αύριο αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία), της κεντρικής Στερεάς (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και αργότερα Βοιωτία), καθώς επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις στη Μαγνησία και πιθανόν στην κεντρική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ από νωρίς το πρωί βρέχει στην Αττική και θα χιονίσει στα βόρεια του νομού.

Οι χιονοπτώσεις στα βόρεια της Αττικής θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα κορυφωθούν αύριο, με τα χιόνια να πέφτουν από την Κηφισιά και πάνω, σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον Διόνυσο και σε περιοχές γύρω από τον Άγιο Στέφανο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Επιπλέον, θα πνέουν ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ. Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές για την εποχή, με τις μέγιστες τιμές τους αύριο να μην ξεπερνούν στα ηπειρωτικά τους 6-8 βαθμούς Κελσίου, και παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Χάρτης με το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού σε εκατοστά για αύριο Σαββάτο 13/01/2024, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών