Μεγάλο είναι το κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορoνοϊού, της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, 1.818 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν από επιπλοκές της Covid, ενώ 70 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Σε έξαρση είναι και τα κρούσματα γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Όπως αναφέρουν ειδικοί στο Mega, η νέα υποπαραλλαγή είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από την επαναλειτουργία των σχολείων, οι επιδημιολόγοι φοβούνται για περαιτέρω διασπορά.

Υπογραμμίζοντας τη μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Καμπανάκι» χτύπησε και από τον ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα.

Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες

«Κολλάει πιο εύκολα»

«Είναι διαφορετικός από την αρχή. Τώρα, έχει χάσει τη δύναμη αλλά έχει νικήσει με τις μεταλλάξεις και κολλάει πιο εύκολα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής πνευμονολογίας νοσοκομείου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια με αποτέλεσμα οι νοσούντες να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα, με λιγότερα μέτρα ατομικής προστασίας, και να έρχονται σε επαφή με περισσότερα άτομα, «γι’ αυτό βλέπουμε πολλά κρούσματα».

Σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, ενώ κρίσιμο ρόλο παίζει και ο εμβολιασμός. «Το εμβόλιο είναι πολύ καλό», λέει ο καθηγητής, καθώς πραστατεύει από σοβαρή νόσηση. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή, είναι καινούργια όπως έχουμε κάθε χρόνο καινούργιο για την γρίπη». «Ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας», τονίζει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι θα αντιμετωπίζεται όπως η γρίπη.