Το «Ορατόριο Χριστουγέννων», μια συλλογή υπέροχων εορταστικών τραγουδιών του πολυβραβευμένου συνθέτη Γιώργου Παζαΐτη θα παρουσιάσει αυτή την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, στις 20:00 το βράδυ, η 40μελής Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς (Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόκειται για ένα έργο πάνω στο οποίο ο γνωστός μουσικοσυνθέτης δούλευε επί χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να το παρουσιάσει για πρώτη φορά δημοσίως στο ευρύ κοινό. Ερμηνευτές του ορατόριου θα είναι η Σία Κοσκινά (που κατά το παρελθόν ήταν εκπαιδεύτρια καλλιτεχνών σε γνωστό μουσικό talent show της τηλεόρασης και έχει συνεργαστεί με τα γνωστότερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου) και ο τενόρος Νικόλας Μαραζιώτης. Την πολυπληθή Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου θα διευθύνει ο Κώστας Ιωαννίδης ενώ η ενορχήστρωση ανήκει στον διακεκριμένο μαέστρο Λευτέρη Καλκάνη.

Η τραγουδίστρια Σία Κοσκινά
Ο τραγουδιστής Νικόλας Μαραζιώτης

Η συναυλία υπόσχεται να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και οι μελωδίες θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους από τα παιδικά μας χρόνια, γαληνεύοντας παράλληλα την ψυχή, κάτι που αν μη τι άλλο το έχουμε όλοι ανάγκη. Οι στίχοι των μουσικών κομματιών που θα ακουστούν είναι του Βασίλη Σταυρακέλλη, του Γιώργου Παζαΐτη και της Παναγιώτης Μαγγούση, ενώ την αφήγηση των κειμένων του έργου έχει αναλάβει η Μάγδα Μαυρογιάννη.

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Νίκος Σκαλκώτας, Γιώργος Παζαΐτης

Το ορατόριο μεταξύ άλλων εξυμνεί το άγγελμα των Χριστουγέννων, αναφέρεται γλαφυρά στον εορτασμό ανά την Ελλάδα της γέννησης του Χριστού, στις ευχές που ανταλλάσσονται στις γειτονιές των χωριών και των μεγάλων πόλεων, καθώς επίσης και στις προσευχές των μικρών παιδιών την ώρα που βλέπουν να πέφτουν από ψηλά οι νιφάδες του χιονιού. Μέσα από τις πρωτότυπες μουσικές θα μεταφερθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση όλη η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών.

Θυμίζουμε ότι η δομή των ορατόριων είναι πανομοιότυπη με αυτή της όπερας, με μεγάλης κλίμακας λυρική σύνθεση για ορχήστρα, σόλο φωνές και χορωδία. Διαφέρει όμως στο γεγονός ότι δεν περιέχουν θεατρική δράση ενώ η πλοκή τους είναι κατά κανόνα λιγότερο σύνθετη από την δραματική πλοκή μιας όπερας. Η θεματολογία τους προέρχεται σχεδόν πάντα από βιβλικές αναφορές, αποτελώντας κατά βάση ένα είδος θρησκευτικής μουσικής.

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Δαΐς, του Δήμου Χαλανδρίου