Δύσκολα μοιάζουν τα πράγματα φέτος για το πορτοκάλι παρά την αρχικά καλή εκκίνηση της συγκομιδής. Η μειωμένη ζήτηση, οι χαμηλές σε κάποιες περιοχές τιμές αλλά και οι καταστροφές από τον παγετό σε Ηλεία και Λακωνία προβληματίζουν τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτή την εποχή η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 15 – 16 λεπτά το κιλό (στα ίδια επίπεδα με πέρσι), ωστόσο το κρίσιμο σημείο για το πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά, τοποθετείται στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον Ιανουάριο, με τις προοπτικές να μην είναι και τόσο ευοίωνες.

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την πρόταση της πλήρους αποδέσμευσης των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, όπως τονίζουν οι καλλιεργητές, θα είναι πολύ σοβαρές αφού το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι θα συρρικνωθεί η παραγωγική βάση, αφού οι ποικιλίες που χυμοποιούνται δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, και θα οδηγηθούν στην εκρίζωση.