Την ερχόμενη Τρίτη, 14 Νοερμβρίου 2023, η διοίκηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη έπειτα από σχετικό αίτημα που έγινε αποδεκτό, αναφορικά με το ζήτημα της κατάργησης τμημάτων του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, μετά την πρώτη επίσημη αντίδραση επί του θέματος.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ συνεδρίασε στις 2 Νοεμβρίου 2023 και συζήτησε το σχέδιο νόμου που αναμένεται να φέρει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και το οποίο καταργεί 36 Τμήματα που είχαν ιδρυθεί με τον νόμο 4610/2019, τα έξι από τα οποία βρίσκονται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για τα: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), β) Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), γ) Χημικών Μηχανικών (Χανιά), δ) Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος) και στ) Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα).

Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τους με τον ν. 4653/2020, προκειμένου να επανεξεταστεί αν πληρούσαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και παραπέμποντάς τα στην ΕΘΑΑΕ.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, τονίζει ότι έχει εκπονήσει Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΣΑ) για την περίοδο 2022-2025 που εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο και το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΜΕΠΑ περιλαμβάνει SWOT ανάλυση (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές) για την ανάπτυξη των έξι νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και πολυκριτηριακή μελέτη ανάλυσης, με την οποία αξιολογείται η σταδιακή ανάπτυξη και λειτουργία των νέων Τμημάτων σε σειρά κατάταξης. Οι σχετικοί φάκελοι, μαζί με τις απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα εν λόγω Τμήματα κατατέθηκαν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και το ΥΠΑΙΘ στις αρχές Ιουνίου του 2021, μετά από σχετική πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2020, χωρίς όμως να υπάρχει έκτοτε κάποια ενημέρωση από την ΕΘΑΑΕ ή το υπουργείο για το μέλλον των Τμημάτων αυτών και την έναρξη λειτουργίας τους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και ερωτήσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου.

Δείτε αναλυτικά το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης εδώ.

«Δεν κοινοποιήθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης των φακέλων»

«Το ΕΛΜΕΠΑ επένδυσε χρήματα και, κυρίως, ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση του ΣΣΑ και των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των Τμημάτων, ενώ έχει ήδη από καιρό προχωρήσει σε συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση εκτάσεων και τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για τα νέα κτήρια που θα στεγάσουν τις υποδομές τους. Έτσι, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προχωρήσει σε παραχώρηση έκτασης στον Γάλλο για την ανέγερση των κτιρίων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραχωρήσει επίσης εκτάσεις για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών υποδομών και φοιτητικών εστιών» αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου και καταλήγει: «Είναι συνεπώς απορίας άξιο πως το ΥΠΑΙΘΑ προχωρά συλλήβδην στην κατάργηση όλων των νέων Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ δίχως να έχουν καν κοινοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο οι εκθέσεις αξιολόγησης των φακέλων που είχαν κατατεθεί πριν από 2,5 χρόνια!».

«Παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων»

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης, τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς υπουργείου, αλλά ότι πληροφορήθηκαν για τις εξελίξεις από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου. «Βρεθήκαμε σε αμηχανία όταν πληροφορηθήκαμε την απόφαση» δηλώνει στο Newsbeast ο καθ. Ν. Κατσαράκης και προσθέτει: «Μία τέτοια ενέργεια παραβιάζει το αυτοδιοίκητο αλλά κυρίως θίγει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης των πανεπιστημίων μας. Για εμάς είναι κομβικής σημασίας η μη κατάργηση των τμημάτων, από τα οποία εκτιμούμε ότι ένας σημαντικός αριθμός θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά σε 2-3 χρόνια» λέει ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ και καταλήγει: «Ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας και υψηλού κόστους διαβίωσης, οι σπουδές σε άλλη πόλη είναι σχεδόν απαγορευτικές. Επομένως, το να κόβονται τμήματα μιας μεγάλης περιφέρειας που εξυπηρετεί πολύ κόσμο, είναι λάθος».