Σήμερα, Πέμπτη 26/10 συμπληρώνονται 66 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1957, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Έτσι το Παράρτημα Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποίησε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τρισάγιο στον τάφο του, στο Μαρτινένγκο του Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κατερίνα Ζωγραφιστού, «κάθε χρόνο την ημέρα του θανάτου του μεγάλου συγγραφέα, κάνουμε αυτό το τρισάγιο, για να δείξουμε ότι τον θυμόμαστε, ότι ζει ανάμεσα μας ακόμα. Βέβαια δεν ζει με φυσική παρουσία, αλλά μέσα από το έργο του που είναι τεράστιο, έχει αγαπηθεί και αγαπιέται, έχει διαβαστεί και διαβάζεται ακόμα σε όλο τον κόσμο».

Στο τρισάγιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρέθηκαν και μέλη του ΔΣ του Μουσείου «Ν. Καζαντζάκη», με τον πρόεδρο Μιχάλη Ταρουδάκη, να σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα αντάμωμα, την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης» και πως αυτό «είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάποιος, για έναν άνθρωπο τόσο μεγάλου βεληνεκούς, έναν άνθρωπο που τίμησε την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ηράκλειο, σε όλα τα μέρη του κόσμου».

Με συγκίνηση, στο τρισάγιο παραβρέθηκαν και άτομα από το χωριό της μητέρας του Νίκου Καζαντζάκη, οι οποίοι, αφήνοντας ένα λουλούδι στον τάφο του, υποσχέθηκαν ότι η μνήμη του όσο ζουν, θα είναι ζωντανή.

Δείτε φωτογραφίες

Πηγή φωτογραφιών: creta24.gr