Χρήματα, κοσμήματα, έγγραφα, οτιδήποτε θεωρείτε πολύτιμο και το κρατάτε στο σπίτι σας, θέλετε οπωσδήποτε να είναι όσο ασφαλέστερο γίνεται στο ενδεχόμενο διάρρηξης.

Αν δεν θέλετε ή δεν είναι δυνατό να επιλέξετε τη λύση του χρηματοκιβωτίου, που είναι η πλέον ενδεδειγμένη, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι το σπίτι σας ήδη διαθέτει έντεκα «χρηματοκιβώτια» που μπορείτε να αξιοποιήσετε!

  • Πολλοί επιλέγουν μικρά, φορητά χρηματοκιβώτια για τα πολύτιμα αντικείμενά τους. Παρότι είναι καλή επιλογή ασφαλείας, οι πεπειραμένοι διαρρήκτες μπορεί να τα πάρουν μαζί τους για να τα ανοίξουν αργότερα με την ησυχία τους. Η λύση εδώ είναι να μην τα αφήνετε σε ορατό σημείο και η ακόμη καλύτερη λύση είναι να τα κρύβετε, όπως λ.χ. σε μια άδεια βαλίτσα.
  • Τα ντουλάπια της κουζίνας δεν είναι μέρος που ψάχνουν συνήθως οι διαρρήκτες. Εκμεταλλευθείτε το για να κρύψετε μικρά πολύτιμα αντικείμενα πίσω από πιατέλες λ.χ. ή μέσα σε κάποιο τάπερ. Θα πρέπει να είστε πολύ άτυχοι για να ασχοληθεί κάποιος διαρρήκτης με τόσο «φθηνά» αντικείμενα.
  • Το να κρύβετε πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα σε ένα συρτάρι είναι μάλλον απίθανο να τα προστατεύσει από έναν αποφασισμένο κλέφτη. Αντίθετα, μεγαλύτερη προστασία προσφέρει το κενό πίσω από ένα συρτάρι, για να στερεώσετε με ταινία έναν φάκελο γεμάτο με σημαντικά έγγραφα, μετρητά ή άλλα τιμαλφή, στο πίσω μέρος του συρταριού.
  • Πίνακες ζωγραφικής, καθρέφτες, φωτογραφίες και πολλά άλλα διακοσμητικά τοίχων σε ένα σπίτι προσφέρουν ακόμα μία δυνατότητα για να κρύψετε πολύτιμα αντικείμενα. Με λίγη κολλητική ταινία και έναν φάκελο, μπορείτε να κρύψετε χρήματα και έγγραφα, λ.χ. μέσα στην κορνίζα ή πίσω απ’ αυτήν.
  • Αν έχετε βιβλία που δεν διαβάζετε πια ή έχετε βαρεθεί, σκεφτείτε να τα αξιοποιήσετε σαν χρηματοκιβώτιο, ιδίως για χρήματα και έγγραφα. Οι πιο… απαιτητικοί μπορούν να κόψουν προσεκτικά μέρος των σελίδων δημιουργώντας έναν κενό χώρο για να βάλουν κοσμήματα. Τοποθετήστε το βιβλίο στη βιβλιοθήκη σας μαζί με άλλα βιβλία και νιώστε πιο ήσυχος.
  • Ένα μεγάλο κουτί από μπισκότα. Ή ένα μεταλλικό κουτί αποθήκευσης. Η λέξη – κλειδί είναι το «κουτί». Απλώς τοποθετήστε τα πολύτιμα αντικείμενα που θέλετε και βάλτε από πάνω χαρτιά, πετσέτες ή ό,τι άλλο μπορεί να καλύψει το περιεχόμενο.
  • Το ψυγείο μπορεί να χρησιμεύσει και για… χρηματοκιβώτιο! Ιδίως η κατάψυξη, που είναι κατά κανόνα είναι πιο γεμάτη και πιο στριμωγμένη, μπορεί να υποδεχθεί ακόμα ένα συσκευασμένο δέμα που περιέχει χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
  • Όπως και με τα βιβλία, μια μπάλα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ μπορεί να χρησιμεύσει σαν χρηματοκιβώτιο. Επειδή έχουν σκληρό περίβλημα, μπορούν να κοπούν, να τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ό,τι θέλετε και μετά αυτές να τις φέρετε στο αρχικό τους σχήμα. Δύσκολα κάποιος θα παρατηρήσει κάτι αφύσικο με την πρώτη ματιά.
  • Τα ρολόγια τοίχου, όπως και οι πίνακες και οι κορνίζες, είναι ακόμα μια πολύ καλή επιλογή για την «αποθήκευση» μικρών πολύτιμων αντικειμένων ή χρημάτων. Τα περισσότερα ρολόγια τοίχου έχουν ανοιχτές κοιλότητες στο πίσω μέρος ή στη βάση, όπου μικρά σε μέγεθος αντικείμενα μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
  • Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα μαξιλάρια ή οι μαξιλάρες του καναπέ. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα τιμαλφή μέσα στα καλύμματα των μαξιλαριών που έχουν φερμουάρ. Αν δεν έχουν, μπορείτε να κόψετε λίγο στη ράχη. Ράψτε εκεί ένα φερμουάρ στο μαξιλάρι, βγάλτε λίγη «γέμιση», αποθηκεύστε τα τιμαλφή σας και κλείστε το μαξιλάρι με φερμουάρ.
  • Τέλος, αν σκέφτεστε να πετάξετε την παλιά σας, χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα, ξανασκεφτείτε το. Στον χώρο όπου βρίσκεται ο κάδος ή μπαίνει η σακούλα, μπορείτε κάλλιστα να αποθηκεύσετε πολύτιμα αντικείμενα. Κρατήστε την παλιά ηλεκτρική σκούπα στην αποθήκη ή στην ντουλάπα μαζί με τα άλλα σύνεργα καθαριότητας, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να τραβήξει την προσοχή κάποιου.