Η λέξη απελπισία δε φτάνει για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στον Παλαμά Καρδίτσας που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Daniel. Οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Τα νεκρά ζώα είναι χιλιάδες και αυτά όσο περνούν οι ώρες σαπίζουν ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους ή στις μονάδες όπου ζούσαν μέχρι την φονική πλημμύρα.

Καρδίτσα, Αποστολή Newsbeast

Η κάμερα του Newsbeast μπήκε σε μονάδες όπου υπήρχαν δεκάδες αρνιά και αγελάδες που πέθαναν σε απόσταση λίγων εκατοστών το ένα από το άλλο. Συναντήσαμε ζώα πρησμένα από το νερό βουτηγμένα στη λάσπη, με φανερά τα σημάδια του πνιγμού ακόμη και κοντά σε σπίτια.

«Είμαστε πλέον μία υγειονομική βόμβα» λένε στο Newsbeast οι κάτοικοι ενώ η δυσοσμία στην περιοχή όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία γίνεται ακόμη πιο έντονη. Όσοι ζουν στον Παλαμά είναι απελπισμένοι. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους δεν μπορούν καν να περπατήσουν στους δρόμους λέγοντας πως κινδυνεύει η υγεία τους τρομαγμένοι πως τα τόσα νεκρά ζώα θα τους φέρουν αντιμέτωπους με ασθένειες.

Αβοήθητοι κτηνοτρόφοι κοιτούν ανήμποροι τα ζώα τους κυρίως αρνιά και αγελάδες να σαπίζουν χωρίς να μπορούν καν να τα μεταφέρουν οι ίδιοι σε κάποιο σημείο για να τα ταφούν.

«Σωθήκαμε από τις πλημμύρες και θα πεθάνουμε από τις αρρώστιες»

«Δεν έχει έρθει κανείς τα πάρει και εμείς δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε. Αυτό που ζητάμε είναι να απομακρυνθούν και να γίνουν απολυμάνσεις στην περιοχή. Κινδυνεύουμε. Σωθήκαμε από τις πλημμύρες και θα πεθάνουμε από τις αρρώστιες» αναφέρουν στο Newsbeast.

«Τα ζώα μας πρέπει να μεταφερθούν άμεσα είναι σε αποσύνθεση. Μας έχουν υποσχεθεί πως θα έρθουν να τα πάρουν αλλά έχουμε μείνει στα λόγια. Πολλοί αναγκαστήκαμε να τα σύρουμε με τα τρακτέρ μακριά από τα σπίτια και να βάλουμε ακόμη και στις καρότσες των αγροτικών μας» συμπληρώνουν.

«Βλέπουμε σκυλιά να τρώνε τα ζώα που έχουν σαπίσει στους δρόμους»

«Αδέσποτα σκυλιά, πεινασμένα και ανήμπορα δεν έχουν τι να φάνε και τα βλέπουμε να τρώνε τα σάπια ζώα. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε, δεν ανοίγουμε τα παράθυρα. Όλος ο Παλαμάς βρωμάει σάπιο», τονίζουν.

«Υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα με τον δήμο, την περιφέρεια τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν ξέρουμε τελικά ποιες είναι. Στην αρχή μας είπαν θα τα πάρουν από την περιφέρεια, μετά μας είπαν θα έρθουν από τον δήμο. Το μόνο που ζητάμε είναι να έρθουν γρήγορα. Τα ζώα μας πρέπει να μεταφερθούν να φύγουν από και να αποτεφρωθούν» σημειώνουν πολίτες.

«Πολλοί από εμάς αναγκαστήκαμε να πιάσουμε με τα χέρια μας τα ζώα μας. Είχαν αρχίσει να σαπίζουν, μύριζαν. Καταστράφηκαν οι ζωές μας, οι περιουσίες μας. Τα ζώα μας ήταν οι οικογένειες μας χάρη σε αυτά μεγαλώσαμε τα παιδιά μας» επισημαίνουν στο Newsbeast.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι απελπιστικές…