Υλικά

  • 800 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 200 γραμμάρια φυτίνη
  • 3 βανίλιες
  • 2 κρόκοι Αυγό
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν μπάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 500 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 1/2 κιλό Αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
  • για πασπάλισμα
  • 2 ½ κιλά ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη, τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 15’ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
  2. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και τα αυγά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τις βανίλιες και 5 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι.
  3. Προσέχουμε ώστε να προσθέσουμε αλεύρι όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι.
  4. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170οC για 20-30 λεπτά.
  5. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε στην άχνη.