Όταν αγοράζετε φρέσκες μπανάνες από το σούπερ μάρκετ, τις περισσότερες φορές επιλέγετε εκείνες που δεν είναι ώριμες, για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που θέλετε να φάτε μία άμεσα, αλλά είναι τόσο άγουρες που δεν τρώγονται;

Υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την ταχύτητα με την οποία ωριμάζουν οι μπανάνες, και το eatthis.com τα αποκαλύπτει παρακάτω.

Αποθηκεύστε τις μπανάνες μαζί με άλλα φρούτα

Μπανάνες

«Για να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης μιας μπανάνας τοποθετείτε την μπανάνα σας κοντά σε άλλα προϊόντα με υψηλή παραγωγή αιθυλενίου, καθώς το αιθυλένιο αποτελεί έναυσμα ώστε οι μπανάνες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ωρίμανσης», λέει ο Bil Goldfield, διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της Dole Food Company, Inc. στο Eat This, Not That!

Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτή η μαγική ένωση που προκαλεί την ωρίμανση, το αιθυλένιο; «Το αέριο αιθυλένιο είναι μια φυσική φυτική ορμόνη που διεγείρει την ωρίμανση σε φρούτα όπως οι μπανάνες», λέει η Jennifer Pallian, διαιτολόγος, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων και υπεύθυνη για την ανάπτυξη συνταγών στο Foodess. «Αυτό το αέριο παράγεται από την ίδια την μπανάνα και απελευθερώνεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις καθώς η μπανάνα φτάνει στο μέγιστο σημείο ωρίμανσης. Όταν υπάρχει αέριο αιθυλένιο από ήδη ώριμο φρούτο, η μπανάνα θα παράγει ένζυμα που διασπούν τα κυτταρικά της τοιχώματα, με αποτέλεσμα η σάρκα να είναι πιο μαλακή και η γεύση πιο γλυκιά».

Στα φρούτα με υψηλή παραγωγή αιθυλενίου περιλαμβάνονται τα μήλα, τα αβοκάντο, οι ντομάτες και τα πεπόνια, σύμφωνα με τον Goldfield. «Γενικά, ένα ή δύο μήλα ή ντομάτες θα πρέπει να είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία και να βοηθήσουν μια πράσινη μπανάνα να ωριμάσει», συμβουλεύει.

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της χάρτινης σακούλας

Μπανάνες

Η μέθοδος της χαρτοσακούλας περιλαμβάνει καφέ σακούλες μέσα στις οποίες τοποθετείτε τις μπανάνες, ώστε να παγιδεύουν αυτά τα αέρια στο εσωτερικό τους και διεγείρουν τη διαδικασία ωρίμανσης.

«Ένας από τους πιο εύκολους και φυσικούς τρόπους ωρίμανσης των φρούτων είναι να τα τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα σε έναν πάγκο», εξηγεί ο Rhyan Geiger, ιδιοκτήτης του Phoenix Vegan Dietitian. «Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, μπορείτε να βάλετε άλλα ώριμα φρούτα σας να βοηθήσουν στην ωρίμανση άλλων. Βάλτε το φρούτο στη σακούλα μαζί με ένα ώριμο φρούτο, όπως μπανάνα, αχλάδι ή μήλο. Αυτά τα φρούτα απελευθερώνουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο, το οποίο βοηθά στην ωρίμανση άλλων φρούτων».