H παρασκευή σπιτικών κρουασάν εξαρτάται από την υπομονή, την εξάσκηση και τα σωστά υλικά. Η μοναδική, ξεχωριστή γεύση από ένα εξαιρετικό κρουασάν προέρχεται από μια χούφτα μόνο συστατικά, γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε στοιχείο να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Σίγουρα, μπορεί να σας κοστίσει μερικά χρήματα παραπάνω από το να τα προμηθευόσασταν έτοιμα, αλλά αν πρόκειται να αφιερώσετε χρόνο και έχετε την αποφασιστικότητα να ασχοληθείτε με την παρασκευή κρουασάν, γιατί να μην το κάνετε με τον σωστό τρόπο;

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα συγκεκριμένο συστατικό που θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της δημιουργίας ενός καλού κρουασάν και ενός αξέχαστου κρουασάν.

Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε αποτελεί το Α και το Ω

Κομμάτι βούτυρο

Σε μια τυπική συνταγή κρουασάν, η ζύμη ανοίγεται και επικαλύπτεται με ένα μεγάλο, επίπεδο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο βούτυρο. Η ζύμη και το βούτυρο στη συνέχεια περνούν από πλαστικοποίηση, ή μια σειρά από πτυχώσεις που δίνουν στα κρουασάν τα χαρακτηριστικά τους στρώματα. Η αναλογία βουτύρου προς τη ζύμη είναι πολύ υψηλή, επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιείται βούτυρο της καλύτερης ποιότητας. Προφανώς, αυτό γίνεται για τη γεύση. Αλλά ένα καλό βούτυρο παίζει και πολλούς άλλους ρόλους στη δημιουργία των κρουασάν.

Το MasterClass σημειώνει ότι ένα καλό βούτυρο είναι «σαν πηλός», καθώς διπλώνεται και χειρίζεται ευκολότερα στο επιθυμητό σχήμα, ένα κρίσιμο βήμα για τα κρουασάν. Και το λίπος του βουτύρου λειτουργεί, επίσης, στο εξωτερικό, κάνοντας τα εξωτερικά στρώματα καφέ και τραγανά, εξηγεί το Food & Wine.

Το Food & Wine τονίζει ακόμη ότι όταν ψήνονται τα κρουασάν, το νερό στο βούτυρο μετατρέπεται σε ατμό, κάνοντας τη ζύμη να φουσκώνει και να διαστέλλεται. Και όταν ο ατμός διαλυθεί, το κρουασάν μένει με υπέροχες θήκες αέρα και μαλακό εσωτερικό.

Αν όμως υπάρχει πολύ νερό στο βούτυρο, η υφή του κρουασάν θα είναι σαν ψωμί. Έτσι, το Good Things Baking συνιστά τη χρήση ενός ευρωπαϊκού βουτύρου υψηλής ποιότητας, το οποίο τείνει να έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό και περισσότερα λιπαρά από τα αμερικανικά βούτυρα. Και το Chesterfield Observer σας συμβουλεύει να βεβαιωθείτε ότι το βούτυρό σας είναι ανάλατο, καθώς θέλετε να είστε εσείς αυτή που ελέγχει την περιεκτικότητα σε αλάτι.