Υλικά

  • 220γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 1 φλ. τσαγιού τυρί ρικότα
  • 230 γρ. φρέσκο baby σπανάκι, πλυμένο
  • 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για σερβίρισμα
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το γαρνίρισμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε τη ρικότα με το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
  3. Αλατοπιπερώστε με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια καλή πρέζα πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν, δοκιμάστε και βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με το καρύκευμα.
  4. Στο τελευταίο λεπτό του χρόνου βρασμού των ζυμαρικών κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό τους και μετά προσθέστε το σπανάκι στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά και σπρώξτε τα φύλλα προς τα κάτω για να τα βυθίσετε στο νερό.
  5. Μετά από 1 λεπτό σουρώστε και επιστρέψτε τα ζυμαρικά και το σπανάκι στην κατσαρόλα.
  6. Προσθέστε τη σάλτσα ρικότα και μέρος από το κρατημένο νερό. Ανακατέψτε καλά για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέστε περισσότερο νερό ώστε να αποκτήσετε μία λεία και κρεμώδη σάλτσα.
  7. Σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα, λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού (προαιρετικά).