Υλικά

Όλοι γνωρίζουν πως τα λαχανικά εποχής πρέπει να βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη στη διατροφή μας, καθώς είναι υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Και η καλή γεύση είναι εδώ μονόδρομος, γιατί αν δεν μας αρέσει η αίσθησή τους στον ουρανίσκο μας, τότε δεν πρόκειται να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας τραπέζι. Τον μεγαλύτερο ρόλο έρχονται εδώ να παίξουν μυρωδικά και μπαχαρικά, που δίνουν στα λαχανικά διαφορετική γεύση, σύμφωνα με τις εκάστοτε επιθυμίες μας, από γλύκα και καραμέλωμα μέχρι όξινες και πικάντικες χροιές. Τα λαχανικά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, ώστε να αποκτήσουν την υφή που μας αρέσει, χωρίς να υπονομεύονται τα θρεπτικά τους συστατικά.

Όλο το μυστικό κρύβεται πάντως στο καρύκευμά τους. Ξεκινάμε συνήθως με τα αρωματικά, πράγματα όπως το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε λίγο κόκκινο πιπέρι ή πιπεριές τσίλι, αν θέλουμε πικάντικη γεύση, ή λίγο φρέσκο τζίντζερ για ασιατικές καταστάσεις. Αφού ρίξουμε τα λαχανικά στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού το μυρωδάτο λάδι. Αυτά τα αρωματικά δεν είναι παρά η βάση για ένα εύγευστο πιάτο. Η μάχη των μυρωδικών δεν σταματά εδώ. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και πειραματιζόμαστε με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά και μπαχαρικά, από θυμάρι, ρίγανη και μαϊντανό μέχρι κύμινο, κόλιανδρο και πάπρικα.
Κι ενώ κανόνες δεν υπάρχουν προφανώς εδώ, καθώς οι προσωπικές προτιμήσεις είναι το ζητούμενο, υπάρχουν μυρωδικά που ταιριάζουν καταπληκτικά με συγκεκριμένα λαχανικά. Το σπανάκι, το κολοκύθι και οι γλυκοπατάτες πάνε πολύ με μοσχοκάρυδο και κανέλα. Τα φασόλια με θυμάρι, μέντα και λεμόνι. Τα καρότα και τα παντζάρια με το κύμινο. Ο στόχος είναι η ισορροπία των γεύσεων. Αν τα λαχανικά μας είναι πικρά, επιλέγουμε γλυκά μυρωδικά ή ακόμα και λίγη ζάχαρη. Το ξίδι και το μπαλσάμικο προσθέτουν οξύτητα. Η Worcestershire σος και η σόγια δίνουν πιο πολύπλοκες αλμυρές νότες. Όλα παίζουν εδώ, φτάνει να χρησιμοποιούνται με φειδώ…