Η ελιά είναι από τα πιο θρεπτικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, καθώς προσφέρει πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, ισχυρά αντιοξειδωτικά και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό και υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, κάνοντας την κατανάλωσή της ωφέλιμη καθημερινά. Προσοχή όμως! Οι περισσότερες ελιές είναι συντηρημένες σε άλμη, επομένως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που απαιτεί μέτρο στην κατανάλωση.

Υλικά (8 τεμάχια)

  • 250 γρ. αλεύρι ζέας
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 φακελάκι στιγμιαίας μαγιάς
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα ελιές κομμένες χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να προκύψει μια ελαστική ζύμη.
  • Βήμα 3: Ρίχνουμε τις ελιές και ζυμώνουμε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Βήμα 4: Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Βήμα 5: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα, αλείφουμε με λίγο έξτρα λάδι και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
  • Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 15–17 λεπτά.
  • Βήμα 7: Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα ώστε να παραμείνουν μαλακά μέσα και τραγανά έξω.

Διατροφική αξία ανά ελιόψωμο

  • Ενέργεια: 241 kcal
  • Υδατάνθρακες: 29,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 5,1 γρ.
  • Λιπαρά: 12,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,2 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI