Υλικά

  • Μια δόση παντεσπάνι σοκολάτας
  • κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • βούτυρο φρέσκο (1 φλιτζάνι του τσαγιού για κάθε 1 κιλό κρέμας ζαχαροπλαστικής)
  • άρωμα βανίλιας
  • λίγη μαρμελάδα βερίκοκο ή μήλο ή κυδώνι
  • γλάσο σοκολάτας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βράζετε το γάλα και το ρίχνετε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
  2. Επιστρέφετε το μείγμα στην κατσαρόλα που βράσατε το γάλα, τοποθετείτε σε μπεν μαρί (σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) και ζεσταίνετε την κρέμα για 15 λεπτά περίπου.
  3. Έχετε χτυπήσει πρόχειρα σε ένα μπολάκι τα κροκάδια αυγού.
  4. Ρίχνετε λίγη από τη ζεστή κρέμα στα κροκάδια των αυγών κι ανακατεύετε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα κι αφήνετε να ζεσταθεί, πάντα ανακατεύοντας, για άλλα 2 με 3 λεπτά.
  5. Κατεβάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύετε να ενωθούν και τη χρησιμοποιείτε αφού κρυώσει καλά, στο ψυγείο.
  6. Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και, αφού κρυώσει, προσθέτετε το βούτυρο, φροντίζοντας να είναι μαλακό και το άρωμα βανίλιας και τα δουλεύετε καλά με σύρμα, να γίνουν ένα λείο μείγμα.
  7. Κόβετε το παντεσπάνι, κατά μήκος σε μπαστούνια, με φάρδος 3-4 δάχτυλα. Κόβετε κάθε μπαστούνι σε τρεις φέτες και τις ξαναβάζετε στη θέση τους, τη μια πάνω στην άλλη.
  8. Παίρνετε τότε ένα –  ένα μπαστούνι, κατεβάζετε τις δυο πάνω φέτες και αλείφετε την κάτω, σ’ όλο της το μάκρος με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, σε μια στρώση με πάχος 1 δάχτυλο περίπου.
  9. Τοποθετείτε από πάνω τη δεύτερη φέτα. Έχετε έτοιμο λίγο σιρόπι αραιό (1 φλιτζάνι νερό – 1 φλιτζάνι ζάχαρη), στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο κονιάκ.
  10. Αλείφετε τη δεύτερη φέτα, με πινέλο, μ’ αυτό το σιρόπι και κατόπιν τη στρώνετε με μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής.
  11. Τοποθετείτε πάνω την τρίτη φέτα και τη ραντίζετε με λίγο σιρόπι μαρμελάδας. Ετοιμάζετε έτσι όλα τα μπαστούνια, τα βάζετε στη γραμμή και γλασάρετε την επάνω επιφάνειά τους με γλάσο σοκολάτας.
  12. Όταν στεγνώσει το γλάσο, κόβετε τα μπαστούνια σε πάστες, με κοφτερό μαχαίρι, που το σκουπίζετε, μετά από κάθε κόψιμο, με βρεγμένο πανί.
  13. Γαρνίρετε αν θέλετε κάθε πάστα με μισό κερασάκι στο κέντρο και σαντιγί.