Υλικά

  • 4 παντζάρια βρασμένα θρυμματισμένα
  • 1/4 φλιτζανιού (35 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια πλυμένα και στραγγισμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 1 λίτρο νερό και βράζετε τα παντζάρια για 40 με 50 λεπτά
  2. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα ξεφλουδίζετε με ένα μαχαιράκι.
  3. Έπειτα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετείτε στο μούλτι, χτυπάτε για μισό λεπτό ή λιγότερο μέχρι να θρυμματιστούν.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε μισή κουταλιά της σούπας από το ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει για περίπου 2 -3 λεπτά.
  5. Ρίχνετε τα μαύρα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα πολτοποιείτε με ένα πιρούνι.
  6. Προσθέτετε στο μπολ με τα φασόλια τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ασπράδι αυγού και ανακατεύετε καλά.
  7.  Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (όπως κάνετε και με τον κιμά).
  8. Χωρίζετε το μείγμα σε 4 μπάλες και πατικώνετε το κάθε μπιφτέκι.
  9. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά για 7 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά.
  10. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε σάντουιτς ή με ρύζι.