Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 175 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο κομμένο σε κύβους
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή κρυσταλλική
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουτ. σούπας νερό, παγωμένο
  • 1 δόση αχλάδι ποσέ, καλά στραγγισμένο και κομμένο σε μακρόστενες φέτες

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, ρίχνετε  το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το φτερό σε χαμηλή ένταση.
  2. Προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  3. Ρίχνετε τον έναν κρόκο και το νερό και χτυπάτε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
  6. Αλευρώνετε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη, αφού αφαιρέσετε τη μεμβράνη.
  7. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ.
  8. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα χαμηλό ταψί. Το απλώνετε ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα του ταψιού.
  9. Απλώνετε τα αχλάδια ποσέ στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας 7 εκ. κενό περιφερειακά.
  10. Σκορπίζετε από πάνω τη μισή ζάχαρη και κλείνετε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, γύρω-γύρω από τη γέμιση.
  11. Τέλος, χτυπάτε ελαφρώς σε ένα μπολ τον κρόκο και αλείφετε το φύλλο γύρω-γύρω με ένα πινέλο.
  12. Πασπαλίζετε την υπόλοιπη ζάχαρη από πάνω και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  13. Αφήνετε λίγο την τάρτα να κρυώσει και τη σερβίρετε χλιαρή.