Κοκκινιστός κόκορας κρασάτος

Ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
14:51
06/09/2020
1
loading

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κόκορας τεμαχισμένος
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 6 εσαλότ (μικρά ροζ κρεμμύδια) ή μικρά συνηθισμένα κρεμμύδια
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 1/4 φλ. μπράντι
  • 2 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κότας (σπιτικός καλύτερα ή φτιαγμένος με ½ κύβο)
  • 2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ή ½ κουταλάκι ξηρό
  • 2 κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μπέικον, χωρίς λάδι και το τσιγαρίζετε μέχρι να ροδίσει.
  2. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και το κρατάτε στην άκρη.
  3. Βάζετε μέσα στην κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τα εσαλότ (ή τα κρεμμύδια) σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  4. Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν και αυτά. Τα αλατοπιπερώνετε και τα βγάζετε στο μπολ με το μπέικον.
  5. Βάζετε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί, κοκκινίζετε τμηματικά τον κόκορα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν όλα τα κομμάτια, απ’ όλες τις πλευρές τα αλατοπιπερώνετε και βάζετε το θυμάρι.
  6. Τα επιστρέφετε όλα στην κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μπράντι σε ένα μπρικάκι, το ανάβετε, περιχύνετε τον κόκορα και όταν καταλαγιάσουν οι φλόγες το βγάζετε σε πιατέλα.
  7. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρασί, τον ντοματοπελτέ και ξύνετε τον πάτο της με σπάτουλα για να ξεκολλήσει ό,τι απέμεινε εκεί.
  8. Όταν κοχλάσει, επιστρέφετε μέσα τον κόκορα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
  9. Ψήνετε τον κόκορα για 20 περίπου λεπτά και ρίχνετε στην κατσαρόλα το μπέικον και το μίγμα των μανιταριών.
  10. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά ο κόκορας.
  11. Με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζετε, σε μια πιατέλα και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστό.
  12. Σε ένα μπολάκι, αναμιγνύετε με πιρούνι το βούτυρο με το αλεύρι (αυτό μπορεί να γίνει λίγα λεπτά πριν σερβίρετε).
  13. Βάζετε την κατσαρόλα με το ζουμί του κόκορα σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει.
  14. Παίρνετε περίπου ½ φλ. ζωμό και τον χτυπάτε στο μείγμα του βουτύρου.
  15. Ύστερα, το αδειάζετε στην κατσαρόλα και χτυπάτε τη σάλτσα με το σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει.
  16. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και επιστρέφετε τον κόκορα στην κατσαρόλα.
  17. Το συνοδεύετε με πατάτες τηγανιτές ή ζυμαρικά

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Κοκκορι

    Γεύση πολύ γεύση . Κι ένα καπόνι σε πιάτο: Σε πολύ χαμηλή φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα καβουρδιζετε 350γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα με 3 κουταλιές λάδι και 40 γρ βούτυρο ,οτάν μαραθούν και λυωσουν βγαζετε 3 κουταλιές κ τίς κράταγε σένα μπωλ. Στα υπόλοιπα κρεμμύδια πού έμειναν στήν κατσαρόλα βαζετε 1 καπόνι 1.600γρ καθαρισμένο σε κομμάτια κομμένο το καβουρδιζετε άπολες τίς μεριές μετα τα πασπαλίζετε με μιά πρέζα πιπέρι Καγιέν ,τα τηγανίζετε και τα περιχύνετε με 1 1/2 κουταλιά τοματοπολτού πού θα έχετε διαλύσει σε σε 1 ποτήρι ζεστό ζουμί 1 κουταλιά κάρυ. Τέλος ριχνετε κ 2 πιπεριές κόκκινες γλυκές ψιλοκομμένες μαζί με χυμό μισού λεμονιού. Ανακατεύετε σκεπάζετε τήν κατσαρόλα να σιγοβρασει 1 ώρα κ προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ζουμί. Όταν τα κομματια ψηθούν κ η σάλτσα πήξει αρκετά τα αναποδογύριζετε όλα σε πιατέλα. Συνοδεύετε με πιλάφι ινδιεν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει