Μπολονέζ με πέννες ολικής άλεσης

Χορταστική συνταγή για όλη την οικογένεια


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
13:05
06/10/2019
3
loading

Υλικά για 4 άτομα

  • ½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
  • 1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 συσκευασία ζυμαρικά πέννες ολικής άλεσης

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
  2. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
  3. Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι.
  4. Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζετε τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.
  5. Ταυτόχρονα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό για 7 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα μπολονέζ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Ratatouille

    απ’ τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, στη περιοχή της Μπολόνιας, πολλοί φτιάχνουν τη διάσημη σάλτσα, μαγειρεύοντας μικρά κομμάτια κρέατος που στην εξαιρετικά αργή διαδικασία μαγειρέματος, διαλύονται σε ίνες. Και αυτή είναι η κλασική σάλτσα ραγού που είναι ταυτόσημη με τη σάλτσα Μπολονέζ που γνωρίζουμε.

    Ragù οι Ιταλοί εννοούν μια σάλτσα με κομματάκια κρέατος και λαχανικού μέσα της. Σημειώνω όμως ότι το Ιταλικό ραγού (ragù), δεν είναι γαστρονομικά το ίδιο με το γαλλικό ragoût , απ’ όπου ετυμολογικά και ιστορικά προέρχεται. Το Γαλλικό ραγού αναφέρεται σε κανονικά φαγητά κατσαρόλας με διαδικασία αργού μαγειρέματος που τεχνικά έχει μεν πολλά κοινά σημεία με την σάλτσα ραγού, αλλά …δεν είναι σάλτσα. Είναι αυτοτελές φαγητό.

  2. avatar Τόνο Μάσας.

    Το ραγου δεν είναι σάλτσα είναι γαλλικό πιάτο κοκκινιστού μοσχαρίσιου κρέατος με λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας. Το Ιταλικό ραγού που αναφέρεις είναι το Ιταλικό κοκκινιστό κρέας που στην σάλτσα που περίσσευε με την προσθήκη κάποιου χοιρινού καπνιστού, παστού ή κιμά λουκάνικου το μετέτρεπαν σε σάλτσα για μακαρόνια μαζί με ότι κομμάτια κρέατος είχαν περισσέψει απο το μαγειρεμένο κρέας . Λόγω νοστιμιάς έγινε αυτόνομο πιάτο με δική του ταυτότητα. Τοπικά στην Μπολόνια υπήρχε παρόμοια συνταγή και για αυτό δόθηκε η σχετική ονομασία αλλά οι μπολονέζοι δεν την αποδέχονται γιατί δεν συνόδευε το σπαγγέτι που δεν το πολυγουστάρουν γιατί προωθούν τα δικά τους είδη ζυμαρικών. Ταλιατέλες κλπ
    Το Ελληνικό μπολονεζ δεν ειναι τίποτα άλλο παρά ο όρος που έχει επικρατήσει για να ονοματίσει αυτή την συνταγή. Του κοκκινιστού κιμά (κρέατος) πάνω σ στα ζυμαρικά. Ολα τα ζυμαρικά. Αρα σωστά ονομάζουν τις πένες έτσι.

  3. avatar Ratatouille

    Η συνταγή που αναφέρεται είναι απλά πένες με κιμά και δεν έχει καμία σχέση με την μπολονεζ.
    Η μπολονεζ είναι μια σάλτσα ραγου από μοσχαρίσιο κρέας και φρέσκα λουκάνικα σαλσίτσια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει