Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες καλά
  • 350 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αλείφετε μια φόρμα με κινητά τοιχώματα με λίγο βούτυρο.
  2. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το φρέσκο κρεμμύδι, αλατίζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σκόρδο, ανακατεύετε και βάζετε το μείγμα να βράσει.
  4. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις πατάτες. Αλατίζετε και πιπερώνετε το μείγμα. Ανακατεύετε απαλά.
  5. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 25΄-30΄ μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα.
  6. Στρώνετε τμηματικά το μείγμα με τις πατάτες και τη σάλτσα τους σε φόρμα με κινητά τοιχώματα πασπαλίζοντας ανάμεσα με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
  7. Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια και τραγανή κρούστα στο επάνω μέρος.