Πώς να κάνετε μόνοι σας τον τέλειο μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

Τα κορυφαία Ταξιδεύοντας και Mezze Glyfada μοιράζονται τις συνταγές τους για την παραδοσιακή και τη μοντέρνα εκδοχή του μπακαλιάρου


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
8:08
25/03/2018
5
loading

Από τα πιο γεμάτα σε γεύση ψάρια και με ευχάριστο άρωμα ο μπακαλιάρος κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου έχει την τιμητική του. Τι θα λέγατε, ωστόσο, αν για μια φορά αφήνατε την πεπατημένη και ακολουθούσατε τη συνταγή και τα μυστικά tips των ειδικών στο ψάρι;

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Μία παραδοσιακή ταβέρνα –από τις πιο φημισμένες σε ολόκληρη την Αττική– με πολύχρονη πείρα στο ψάρι μας δίνει τη συνταγή της για να παρασκευάσουμε στο σπίτι παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και ένα από τα πιο διάσημα μοντέρνας αισθητικής και φιλοσοφίας μεζεδοπωλεία μας συμβουλεύει πώς να κάνουμε μπακαλιαροκροκέτες με μπραντάδα.

Ο λόγος για το Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι και το Mezze Glyfada στη Γλυφάδα, αντίστοιχα, που μας βάζουν στην κουζίνα κάνοντάς μας να θέλουμε να ξεπεράσουμε ακόμη και τους δικούς τους μάγειρες, παρασκευάζοντας τον τέλειο μπακαλιάρο στην κουζίνα του σπιτιού μας.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά του Ταξιδεύοντας

Η παραδοσιακή συνταγή

taxidevontas1_ok

Υλικά για 4 άτομα

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό υγράλατος μπακαλιάρος σε φιλέτα
  • 150-200 γρ. αλεύρι

Για την σκορδαλιά

  • 1 φρατζόλα ψωμί χωριάτικο
  • ελαιόλαδο
  • ½ κεφάλι σκόρδο

Εκτέλεση

Για τον μπακαλιάρο

  1. Ξαλμυρίζετε το υγράλατο φιλέτο μπακαλιάρου το οποίο έχετε κόψει σε κομμάτια της επιθυμητής μερίδας.
  2. Στραγγίζετε καλά και στεγνώνετε, σχεδόν, τα κομμάτια του ψαριού.
  3. Έπειτα αλευρώνετε καλά ώστε να είστε βέβαιοι ότι όλο το ψάρι έχει επικαλυφθεί σωστά με το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνετε σπορέλαιο για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι.
  4. Η ποσότητα είναι σχετική τόσο με το μέγεθος του τηγανιού όσο και με τις μερίδες μπακαλιάρου που έχετε να τηγανίσετε. Το λάδι πρέπει να αγκαλιάζει τα κομμάτια του ψαριού χωρίς να τα επικαλύπτει.
  5. Μόλις το λάδι κάψει αρκετά (160°-180°) τοποθετείτε προσεκτικά τα φιλέτα του μπακαλιάρου «εν τω τηγανίω». Τηγανίζετε από 10 έως 15 λεπτά ανάλογα το πάχος των κομματιών.

Για την σκορδαλιά

  1. Καθαρίζετε την κόρα από μία φρατζόλα ψωμί χωριάτικο. Το βρέχετε με λίγο νερό και το τοποθετείτε σε μεταλλικό σκεύος ρίχνοντας πάνω του 30 ml λάδι.
  2. Καθαρίζετε μισό κεφάλι σκόρδο το οποίο τοποθετείτε σε μίξερ και το ανακατεύετε μέχρι να πολτοποιηθεί προσθέτοντας σιγά σιγά ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα στο ψωμί προσθέτοντας επίσης μισή μεγάλη κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα πίμερ χειρός μέχρι το ψωμί να γίνει κρέμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Πληροφορίες 

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 210 4324368Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6201572www.taxidevontas.com, fb page: Ε/Γ Ταξιδεύοντας

  • Δείτε τη συνταγή για την μοντέρνα εκδοχή του μπακαλιάρου από το Mezze Glyfada στο www.greekguide.com

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
  1. avatar Κατι

    Η σκορδαλιά γίνεται με πατάτες και όχι μαι ψωμι

  2. avatar με πνίγει το δίκιο

    Παραδοσιακή συνταγή μπακαλιάρου σκορδαλιά χωρίς κουρκούτι και με τη σκορδαλιά στο μίξερ; Μάλλον ταβερνιαρίστικη συνταγή μου μοιάζει.Αν θέλετε παραδοσιακή συνταγή τότε ρωτήστε τις γιαγιάδες σας.Η δική μου έκανε το κουρκούτι με αλεύρι-σόδα-νερό και αυγό και πρόσθετε μαδημένο το μπακαλιάρο στο μείγμα. Με ένα μεγάλο κουτάλι έριχνε σε καυτό λάδι και γίνονταν υπέροχες τραγανές κροκέτες που ξετρέλαιναν μικρούς και μεγάλους. Όσο για τη σκορδαλιά η συνταγή απλή: 1 φρατζόλα ψωμί-"κουραμάνα" (από παραδοσιακό φούρνο όχι πρατήριο κατεψυγμένων), 4 σκελίδες σκόρδο, μισή κουταλιά αλάτι, ξύδι και λάδι και όλα μαζί τα χτυπούσε στο ξύλινο γουδί. Αυτό είναι παραδοσιακή και ταυτόχρονα μοντέρνα εκδοχή από τη γιαγιά μου τη Μικρασιάτισα. Χρόνια πολλά και του χρόνου με Υγεία

  3. avatar Φρειδερικος

    Η παραδοσιακη συνταγη ειναι με κουρκουτι, αλλα ισως αυτη μονο παναρισμενο με αλευρι να ειναι καλυτερη γιατι δεν κραταει τοσο λαδι.

  4. avatar Glou

    Η παραδοσιακή συνταγή είναι με κουρκούτι από όσο γνωρίζω. Μπορεί κι αυτή με σκέτο αλεύρι να είναι νόστιμη συνταγή, αλλά δεν είναι η παραδοσιακή.

  5. avatar refal

    και τέλος.... κάτσε μόνη σου... και φάτα όλα και μην δίνεις τίποτα!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει