Υλικά

  • φρέσκο σπανάκι 1/2 κιλό περίπου
  • 1 μαρούλι μικρό
  • Μισό ματσάκι ρόκα
  • 1 λόλο ρόσσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ολόκληρα μοσχοκάρυδα
  • 150 γρ. φέτα
  • μισό ματσάκι άνηθο

Το Ακταίον στην Κέρκυρα, το all day café restaurant με την ονειρεμένη θέα στο Παλαιό Φρούριο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία επιχειρήσεων που δεν χρειάζονται συστάσεις. Ιστορικό στέκι, συνεχίζει να διαγράφει την πορεία του στο νησί με σταθερά ανοδική τάση. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων αλλά και επισκεπτών που γοητεύονται από το μεγαλείο που απλώνεται μπροστά σου, από την ποιότητα υπηρεσιών και το κλίμα που εδώ ξεπερνά το «φιλικό», είναι θα έλεγα «οικογενειακό».

5
Βασίλης Δουκάκης
Για όλα τα παραπάνω αλλά ιδίως για το τελευταίο ευθύνεται κυρίως ο Βασίλης Σώζος που βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης με όλη του την ψυχή.
2
Βασίλης Δουκάκης
Προχωρώντας στο… ψητό με αφορμή την δυναμική περσινή ανανέωση της κουζίνας του (δες εδώ) πληροφορηθήκαμε πως ένα από πιάτα που αναδείχθηκαν σε best seller ήταν η «Σαλάτα σαν Σπανακόπιτα», όχι άδικα μιας και αποτελεί μια πρόταση για όλες τις ώρες, ένα πιάτο που μυρίζει Ελλάδα και που μπορείς να το γευτείς είτε στην μέση ως σαλάτα αλλά και ως ένα άκρως γευστικό κυρίως.
3
Βασίλης Δουκάκης
Ο δημιουργικός σεφ του Ακταίον, Γκερδούκης Γιώργος, έχει δώσει θετικά «δείγματα γραφής» στην casual μοντέρνας ελληνικής κουζίνα.
KENTRIKI
Stylianos photography
Παράλληλα ωστόσο μας έδωσε την χαρά να μοιραστεί μαζί μας την συνταγή βήμα βήμα, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε την «πειραγμένη» του σπανακόπιτα και στο σπίτι σας. Καλή απόλαυση! 1 Σαλάτα σαν σπανακόπιτα 4 Εκτέλεση Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο κρούστας. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Βάζουμε μέσα 20 γρ. ελαιόλαδο, το ξίδι και το νερό. Ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας λίγο νερό ή αλεύρι, αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει μια μπάλα λεία και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια ίδιου μεγέθους και πλάθουμε 4 δίσκους. Λαδώνουμε όλους τους δίσκους ζύμης με το ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα μπολ, τον ένα επάνω στον άλλο, τους σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τους αφήνουμε 1 ώρα μέσα στο λάδι. Στραγγίζουμε από το λάδι τους δίσκους και τους ζυμώνουμε ξανά όλους μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή μπάλα. Κόβουμε στη μέση τη ζύμη και με μια λεπτή μακριά βέργα, ανοίγουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο, πάνω σε επιφάνεια που έχουμε βάλει νισεστέ, αλευρώνοντας συχνά να μην κολλάει η βέργα. Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα με νισεστέ  και γίνονται πιο τραγανά. Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί, απλώνουμε το φύλλο και το ραντίζουμε με  ελαιόλαδο, ψήνουμε με αέρα στους 200°C για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ λεμονιoύ. Σ΄ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη μουστάρδα, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, τη ρίγανη και αφού έχουμε  ανακατέψει τα λάδια, τα προσθέτουμε λίγο – λίγο με τη μορφή κορδονιού, ανακατεύοντας συνεχώς μ΄ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής  ή με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με λίγο νερό και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Τέλος πλένουμε σχολαστικά όλα τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε τα φύλλα απ’ το σπανάκι, το μαρούλι, την ρόκα και το λόλο ρόσο με τα χέρια μας, σε μέγεθος μπουκιάς, το σπανάκι πρέπει να υπερτερεί των άλλων λαχανικών. Προσθέτουμε τον  άνηθο και το άσπρο μέρος απ’ τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τρίβουμε τα ολόκληρα μοσχοκάρυδα με τον τρίφτη και σπάμε την φέτα και όσο φύλλο κρούστας  θέλουμε, με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια. Περιχύνουμε το μείγμα της σαλάτας μας με την ποσότητα της βινεγκρέτ λεμονιού που εμείς θέλουμε και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα μας τα υλικά. Σερβίρουμε την σαλάτα σε μεγάλα πιάτα ή πιατέλες και γαρνίρουμε με επιπλέον σπασμένο φύλλο κρούστας και τριμμένη φέτα.