Ο τόνος είναι ένα ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη του βοηθά στην αναδόμηση και διατήρηση των ιστών του σώματος. Παράλληλα, τα πολύτιμα καλά λιπαρά που περιέχει είναι καταλυτικά για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της όρασης. Τέλος, ο τόνος είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως οι Α, D, Β1, Β2, Β3, Β12, καθώς και μετάλλων όπως φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, νάτριο, ασβέστιο, χαλκός και ψευδάργυρος.

Υλικά (1 μερίδα)

  • 80 γρ. τόνος σε νερό
  • 200 γρ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι)
  • ½ κόκκινη πιπεριά
  • ½ αγγούρι
  • ½-1 καρότο, τριμμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Κόβουμε το μαρούλι σε κομματάκια, την πιπεριά σε ροδέλες και το αγγούρι σε φέτες. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο και τα προσθέτουμε όλα σε ένα μπολ, μαζί με το τριμμένο καρότο.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε τον τόνο, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι ή το ξύδι, ανακατεύουμε απαλά, προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 255 kcal
  • Υδατάνθρακες: 12,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 22,6 γρ.
  • Λιπαρά: 11,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI