Τα μήλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών. Έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 μήλων την ημέρα για 8 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης στους συμμετέχοντες. Ένα μέτριου μεγέθους μήλο εξασφαλίζει το 11-14% των ημερήσιων αναγκών για φυτικές ίνες και το 10% για βιταμίνη C. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διαχείριση τη αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει το οξειδωτικό στρες.
Υλικά (1 τεμάχιο)
- ½ μήλο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 40 γρ. αλεσμένη βρόμη ή αλεύρι βρόμης
- 2 ασπράδια
- 2 κ.σ. γιαούρτι light
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας
- 2 καρύδια θρυμματισμένα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γ κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να γίνουν ένας ομογενοποιημένος χυλός.
- Βήμα 2: Στρώνουνε λαδόκολλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τον χυλό.
- Βήμα 3: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 20’ (μέχρι να ροδίσει).
- Βήμα 4: Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε ρίχνοντας από πάνω αν θέλουμε λίγο γιαούρτι και λίγη έξτρα κανέλα.
Διατροφική αξία
- Ενέργεια: 336 kcal
- Υδατάνθρακες: 34,3 γρ.
- Πρωτεΐνη: 16,8 γρ.
- Λιπαρά: 9,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI