Υλικά
- 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κιλά καρότα, κομμένα σε κύβους
- 1 πιπεριά jalapeno, αποφλοιωμένη, χωρίς σπόρους και κομμένη σε φέτες
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ, κομμένο σε λεπτές φέτες, συν 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο
- 6 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
- 1/2 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα
- 1 κ. σ. πολύ ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο
- 1 κ. σ. ξύσμα λάιμ
- 1 κ. σ. χυμό λάιμ
Εκτέλεση
- Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Μην αφήσετε το μείγμα να ροδίσει.
- Προσθέστε τα καρότα, τη jalapeño και το τζίντζερ σε φέτες και ανακατέψτε. Προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι. Ανεβάστε τη θερμοκρασία σε υψηλή, προσθέστε 6 φλιτζάνια ζωμό και φέρτε το μείγμα σε βρασμό. Μειώστε λίγο τη φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν εντελώς, 10 έως 15 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, αν είναι δυνατόν.
- Όσο η σούπα κρυώνει, φτιάξτε την κρέμα τζίντζερ. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο τζίντζερ και το σχοινόπρασο με μια πρέζα αλάτι.
- Όταν κρυώσει, μεταφέρετε τη σούπα στο μπλέντερ (σε δόσεις, αν χρειαστεί) και πολτοποιήστε την. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και προσθέτετε όσο επιπλέον ζωμό χρειάζεται για να επιτύχετε τη συνοχή της κρέμας γάλακτος -η σούπα δεν πρέπει να είναι πηχτή.
- Για να σερβίρετε, ξαναζεστάνετε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά. Ελέγξτε το καρύκευμα και προσαρμόστε το. Ψιλοκόψτε τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια του κόλιανδρου, αφήνοντας στην άκρη μερικά κλαδάκια για γαρνίρισμα. Ανακατέψτε το χυμό και το ξύσμα λάιμ και 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο στη σούπα. Θα πρέπει να υπάρχουν μικρές πράσινες κηλίδες σε όλη τη σούπα.
- Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ και προσθέστε σε κάθε μερίδα μια κουταλιά από την κρέμα τζίντζερ και μερικά κοτσάνια κόλιανδρο.