Υλικά
- 500 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο (ή πένες)
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 3/4 κ. γλ. κανέλα
- 2/4 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
- 3 φλ. τσαγιού φρέσκια ρικότα
- 4 μεγάλους κρόκους αυγών
- 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
- 3/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε βρασμό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο μέχρι να λαμπυρίσει. Προσθέστε τον κιμά, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και από μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο κιμάς να μην είναι πλέον ροζ και να εξατμιστούν τα υγρά, περίπου 8 λεπτά.
- Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και αφήστε τη να πάρει μια βράση. Βράστε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά.
- Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν μόλις al dente, σουρώστε και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα.
- Εντωμεταξύ, σε ένα μπλέντερ χτυπήστε 2 φλιτζάνια από τη ρικότα με τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και 1/2 φλιτζάνι από την παρμεζάνα μέχρι να γίνουν λεία. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε και ανακατέψτε την υπόλοιπη ρικότα.
- Προσθέστε τον κιμά στα ζυμαρικά και ανακατέψτε. Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί και ρίξτε από πάνω το μείγμα της ρικότας και πασπαλίστε με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν.
- Ενεργοποιήστε το γκριλ και ψήστε μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρετε.