Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο (ή πένες)
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 3/4 κ. γλ. κανέλα
  • 2/4 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
  • 3 φλ. τσαγιού φρέσκια ρικότα
  • 4 μεγάλους κρόκους αυγών
  • 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 3/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε βρασμό.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο μέχρι να λαμπυρίσει. Προσθέστε τον κιμά, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και από μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πιπέρι.
  4. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο κιμάς να μην είναι πλέον ροζ και να εξατμιστούν τα υγρά, περίπου 8 λεπτά.
  5. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και αφήστε τη να πάρει μια βράση. Βράστε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά.
  6. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν μόλις al dente, σουρώστε και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα.
  7. Εντωμεταξύ, σε ένα μπλέντερ χτυπήστε 2 φλιτζάνια από τη ρικότα με τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και 1/2 φλιτζάνι από την παρμεζάνα μέχρι να γίνουν λεία. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε και ανακατέψτε την υπόλοιπη ρικότα.
  8. Προσθέστε τον κιμά στα ζυμαρικά και ανακατέψτε. Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί και ρίξτε από πάνω το μείγμα της ρικότας και πασπαλίστε με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα.
  9. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν.
  10. Ενεργοποιήστε το γκριλ και ψήστε μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Αφήστε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρετε.