Υλικά

  • 2 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
  • 2 κ. σ. παπαρουνόσπορο
  • 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη, συν περισσότερη για το πασπάλισμα
  • 1 1/2 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 1/2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, τον παπαρουνόσπορο, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Σε ένα μίξερ χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ξύσματα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το λάδι, το αυγό και το χυμό λεμονιού. Συνεχίστε το ανακάτεμα, περίπου 1 λεπτό, ξύνοντας τις πλευρές όσο χρειάζεται.
  4. Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα του βουτύρου και της ζάχαρης, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Πλάστε τα κουλουράκια και τοποθετήστε τα στο ταψί.
  6. Πασπαλίστε τις κορυφές με ζάχαρη και ψήστε για 12 λεπτά.
  7. Τα μπισκότα θα φαίνονται σαν να χρειάζονται ένα λεπτό περισσότερο, αλλά βγάλτε τα έτσι κι αλλιώς.
  8. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ταψί για 1 λεπτό πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.