Το μεσοπρόθεσμο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Με βάση το κλίμα, που έχει ήδη δημιουργηθεί, και ο εφαρμοστικός νόμος αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τι θα σημάνουν όλα αυτά για την τσέπη μας;

Ότι θα μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, μέσω μιας σειράς πρωτοφανών εισπρακτικών μέτρων. Ποια είναι αυτά;

Μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.

Επιβολή ετήσιας εισφοράς – 1% έως 4% – στο σύνολο του εισοδήματος κάθε φορολογούμενου, που δηλώνει ετησίως πάνω από 12.000 ευρώ.

Επιβολή εισφοράς 3% υπέρ ανέργων στους μισθούς του Δημοσίου και αύξησή της κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα (επιμερίζεται κατά μισή μονάδα στους εργαζόμενους και κατά μισή μονάδα στους εργοδότες).

Επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, 300 ευρώ για φέτος και 400 ή 500 ευρώ από το 2012 και εφεξής, προσαυξάνομενο κατά 300 ευρώ ανά υποκατάστημα, αν υπάρχουν τέτοια.

Θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων για τη χρήση περιουσιακών στοιχείων.

Έκπτωση από το φόρο και όχι από το εισόδημα πολλών δαπανών, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατάργηση – από το 2012 – του επιπλέον οφέλους, πέραν της κάλυψης του αφορολόγητου, από τη συλλογή αποδείξεων.

Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ., σκαφών άνω των 6 μέτρων, ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας και πισίνων.

Μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή του ΦΑΠ από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, με ταυτόχρονο διπλασιασμό του κατώτατου συντελεστή του φόρου από 0,1% σε 0,2%.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής κατά 5 λεπτά το λίτρο) και εξομοίωσή του με το φόρο του κίνησης για τις επιχειρήσεις. Μέχρι το 2013, ο φόρος του θέρμανσης για τα νοικοκυριά θα έχει φτάσει στο 80% του κίνησης.

Αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 13% στο 23% για αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχο νερό, και υπηρεσίες εστίασης.

Χαμηλώνει από το 2013 το πλαφόν για τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας σε ορίζοντα τετραετίας, από 500 σε 450 και σε 400 από το 2014.

Ακριβαίνουν τα φθηνά τσιγάρα, λόγω αλλαγής στη διαδικασία υπολογισμού του φόρου.

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Αυξάνονται κατά 10% τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων.