Ο Κίριλ Πετκόφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, επισκέφθηκε την Ουκρανία και έκανε έκκληση στην Ευρώπη, ώστε να βρεθούν «εναλλακτικές» λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία διέκοψε την παροχή στη χώρα του, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

«Εδώ και λίγους μήνες, δεν θα είχαμε ποτέ διανοηθεί ότι θα βρεθούμε χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα έχουμε εναλλακτικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά από το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου, που καταστράφηκε κατά την ρωσική κατοχή του τον Μάρτιο. «Εάν η Βουλγαρία έχει εναλλακτική, όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο. Οφείλουμε να είμαστε πιο ισχυροί, οφείλουμε να είμαστε πιο σκληροί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, πως από την Τετάρτη του Πάσχα, η Βουλγαρία, όπως και η Πολωνία, τροφοδοτούνται σε φυσικό αέριο «μέσω των γειτόνων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλοντας τον εκβιασμό της Μόσχας.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συνέλθουν εκτάκτως στις 2 Μαΐου για να συζητήσουν την κατάσταση ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.