«Στοπ» βάζει η ΕΕ στα βρετανικά λουκάνικα λόγω Brexit, σε ένα ζήτημα που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς τα λουκάνικα βρετανικής κοπής θα μπορούν σύντομα να μην εξάγονται μέχρι και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως αναφέρει το BBC, το πρόβλημα για τα λουκάνικα – αλλά και για πολλά ακόμη κατεψυγμένα κρέατα – αφορά τμήμα της συμφωνίας του Brexit που ονομάζεται «Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», το οποίο υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ.

Σύμφωνα με το εν λόγω Πρωτόκολλο, λόγω του Brexit, η Βρετανία (ήτοι η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία) δεν ακολουθεί πλέον τους κανόνες της ΕΕ, καθώς όμως η Βόρεια Ιρλανδία τους ακολουθεί, καθώς μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, υπάρχει πρόβλημα.

Οι κανόνες της Ένωσης δεν επιτρέπουν την εισαγωγή κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος από μη μέλη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και για το θέμα αυτό συνεχίζονται οι συνομιλίες σήμερα Τετάρτη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Γιούστις είπε στο BBC ότι «η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει γιατί πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία. Δεν έχουν δώσει ικανοποιητική εξήγηση γιατί πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα» είπε.

Η περίοδος χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας.