Πάνω από 14% έπεσε η τουρκική λίρα μετά την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Naci Agbal χαρακτηριζόταν ως ο μόνος που μπορούσε να αποτρέψει την κατρακύλα και να σώσει τη λίρα από τα ιστορικά χαμηλά της.

Ο Ερντογάν τον αντικατέστησε όμως αιφνιδίως το Σάββατο, κάνοντάς τον τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη που βλέπει την πόρτα της εξόδου σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ο Agbal είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο και η ξαφνική απομάκρυνσή του προκάλεσε σοκ τόσο στους ντόπιους όσο και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι επαινούσαν τη νομισματική πολιτική του.

Η τουρκική λίρα σημείωνε εντυπωσιακά καλή πορεία τον τελευταίο καιρό και τώρα όλοι ανησυχούν ότι η κίνηση του Ερντογάν να τοποθετήσει στη θέση τον Sahap Kavcioglu μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

«Erdonomics» αποκάλεσε χαρακτηριστικά την ιδιαίτερη άποψη που έχει ο Ερντογάν για τα οικονομικά ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγοράς στη χρηματοπιστωτική OANDA.

«Η βασική πεποίθηση των Erdonomics είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια επιφέρουν μεγαλύτερο πληθωρισμό, μια θεωρία που πετά σαν μύγα μπροστά στο πρόσωπο της συντηρητικής οικονομικής θεωρίας», είπε ο Halley στο BBC, «ωστόσο, το μειονέκτημα είναι συχνά η μικρότερη οικονομική ανάπτυξη».