Ευρωζώνη: Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του ESM

Σεντένο: Θέσαμε τα θεμέλια για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:43
05/12/2019
Ευρωζώνη: Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του ESM
loading

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία «επί της αρχής» για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής τους Μάριο Σεντένο.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία επί της αρχής για ένα πακέτο στοιχείων που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του ESM και θέσαμε τα θεμέλια για επικείμενες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού (συστήματος) ασφάλισης καταθέσεων», δήλωσε ο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστούν κάποιες «εκκρεμότητες νομικής φύσης». Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα υπογραφεί στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Δήλωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν τον Ιανουάριο είναι οι ρήτρες για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους σε χώρες που υπάγονται σε προγράμματα διάσωσης.

Αυτές οι ρήτρες, γνωστές ως ρήτρες συλλογικής δράσης για το σύνολο των ομολόγων (single-limb CACs), μπορούν να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση χρέους όταν χρειαστεί σε εξαιρετικές συνθήκες, αν και η Ιταλία έχει εγείρει ανησυχίες ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων του υψηλού της χρέους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει