Απώλειες δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από ΦΠΑ το 2017

Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία στην ΕΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:36
05/09/2019
Απώλειες δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα από ΦΠΑ το 2017
15
loading

Στα 137 δισ. ευρώ ανήλθαν οι απώλειες από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2017 στην ΕΕ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία στο ποσοστό απωλειών (33,6%), ενώ επιπλέον το εν λόγω έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το 2016. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2017 η Ελλάδα έχασε 7,4 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ.

Κληθείσα να σχολιάσει τα ποσοστά στην Ελλάδα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ εξήγησε ότι ο λόγος για τις άσχημες επιδόσεις του παρελθόντος οφείλεται στην «παραδοσιακά ισχυρή μαύρη οικονομία» αλλά αναμένεται μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 3 μονάδες το επόμενο έτος, το 2018.

Η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην αντιμετωπίση αυτού φαινομένου στοχεύει μεγάλο μέρος των εν εξελίξει διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες εφαρμόζει η χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά στην ΕΕ το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» —δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε— έχει μειωθεί κάπως σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αλλά παραμένει πολύ υψηλό.

Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Επιτροπή, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κανόνων για νομοταγείς επιχειρήσεις και εμπόρους.

«Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές λύσεις που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ το 2017. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο έναντι της απάτης», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής «για τη θέσπιση οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν επί τάπητος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα κράτη μέλη για «αδράνεια», λέγοντας πως «δεν έχουν την πολυτέλεια να αδρανούν τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από παρανομίες όπως η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και από ασυνέπειες στο σύστημα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ, με απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ύψους 36% το 2017. Ακολουθούν η Ελλάδα (33,6%) και η Λιθουανία (25%).

Τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, χώρες οι οποίες απώλεσαν έσοδα από τον ΦΠΑ μόνο σε ποσοστό 1% κατά μέσο όρο. Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους περίπου 33,5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, το χάσμα ΦΠΑ μετρά μεταξύ άλλων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής του ΦΠΑ και συμμόρφωσης σε κάθε κράτος-μέλος, δεδομένου ότι παρέχει εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτωχεύσεων, οικονομικών αφερεγγυότητας καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών.

Οι επιμέρους επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 25 κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε τρία. Η Μάλτα (-7 ποσοστιαίες μονάδες), η Πολωνία (-6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Κύπρος (-4 ποσοστιαίες μονάδες) σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς κατέγραψαν σημαντική μείωση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

Επτά κράτη-μέλη, συγκεκριμένα η Σλοβενία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γαλλία, σημείωσαν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, μειώνοντας το έλλειμμα ΦΠΑ κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντική αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ελλάδα (2,6%) και τη Λετονία (1,9%) και οριακή αύξηση στη Γερμανία (0,2 %).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Ο βουτας

  Έγραψα ένα σχόλιο περίπου στις 5.30 και δεν δημοσιεύτηκε.Αν θέλετε μου αναφέρετε το λόγο.

 2. avatar SER 30

  η Ελλάδα έχασε 7,4 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ. ΗΤΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΑΓΙΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ \'\' ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ \'\' ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 0 , 12 ΔΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ . ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΧΩΣΑΝΕ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΓΕΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ . ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΠΕΤΑΤΖΗΔΕΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΔΕΣ ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΔΕΣ ΟΥΖΕΡΙ ΦΑΓΑΔΙΚΑ ΚΥΛΩΤΑΔΙΚΑ ΡΟΥΧΑΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑ ΤΑΠΗΤΕΣ ΤΕΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑΔΙΚΑ ΚΑΦΕ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝΤΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΥΡΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΙ ΤΗΣ . ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΩΡΟΥ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΜΩΣ 1 0 Η 1 2 ΩΡΩΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ Φ Π Α . ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΗΛΩΝΩ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΤΖΑ ΜΑΥΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΥΡΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΥΡΟ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΑΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ . ΤΟ ΝΤΡΕΙΝ ΜΠΡΕΙΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΑΝΕ .

 3. avatar Η καταργηση των φορολογικων κινητρων

  Η καταργηση των φορολογικων κινητρων που εγινε περι το 2013 συνεβαλε στη μειωση της εισπραξης ΦΠΑ αφου πολλα επαγγελματα σταματησαν να κοβουν αποδειξεις κανοντας συμφωνιες με τους καταναλωτες κατω απο το τραπεζι.Οταν δεν κοβεται αποδειξη τοτε δεν υπαρχει και χρεωση ΦΠΑ.Τα εχω γραψει επανειλημμενως τα επαγγελματα που συστηματικα φοροδιαφευγουν ,τα ξερουν ολοι αλλα παραδοξως οι φωστηρες του ΥΠΟΙΚ παριστανουν τους κωφους.Μεινετε λοιπον στη κουφαμαρα σας και φορτωνετε με περικοπες τους τιμιους πολιτες για να ανταπεξελθετε στα εξοδα του προϋπολογισμου.Επιπλεον τρβατε ως επαιτες να παρακαλατε τους δανειστες να μειωσουν την απαιτηση για πρωτογενη πλεονασματα 3,5% τη στιγμη που μπορειτε να λαβετε δραστικα μετρα παρεχοντας ισχυρα κινητρα στους καταναλωτες ωστε να απαιτουν αποδειξεις ωστε να αποκαλυφθουν τα 10 δις του μαυρου χρηματος.

  1. avatar με 24 φπα…….ο λαος ασφυκτια……

   καταφευγει στη φοροδιαφυγη για να επιβιωσει

   1. avatar Και με 14 φπα…το ιδιο ακρινως θα γινεται.

    Ολα ξεκινουν και τελειωνουν στην πολιτικη διαφθορά. Ολα τα υπολοιπα ειναι ιστοριες για μικρα παιδακια.

   2. avatar Αντικαταναλωτικος

    Οι κλέφτες στη φυλακή η το καλύτερο τους στα σκουπίδια.

 4. avatar Για ποια άμυνα;;

  Για ποια άμυνα επαγγελματιών μιλάς αδερφέ;; Η πτώση τζίρου φέρνει και μείωση στο ΦΠΑ που θα εισπράξει το κράτος... Μήπως να κόβουμε χωρίς να εισπράτουμε;; Ας βγουν στην αγορά να δουν τι πτώση παίζει και μετά ας μιλήσει ο κάθε **** για μαύρη αγορά... Την μαύρη αγορά να την ψάξουν στις τσέπες τους...

 5. avatar ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ

  Ποσά δις χάνουμε από τα λαθραία πετρέλαια ?

 6. avatar Takis_0731

  Εδώ είναι που πρέπει να έρθουν οι εθνικόφρονες και να υπερασπιστούν την Ελλάδα!
  Εδώ φαίνεται ο πατριώτης!
  Αυτός που αγαπάει την χώρα του!
  Σταμάτα να κλέβεις ΦΠΑ εάν πονάς αυτόν τον τόπο!

 7. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  δεν χρειαζονται φπα. λεφτα υπαρχουν απλα τα τρωνε μεταξυ τους τα διεφθαρμενα λαμογια.

  1. avatar υποτελεις στο κεφαλαιο ειναι οι συριζαιοι…ρε συριζοβιολη

   ποσα χαρισες στο κοκαλη???750 εκ ε σαββιδη κοντομηνα κουρη ....αυτα δεν ειναι λαμογια???ο καλογριτσας ο βοσκοτοπας τι ειναι ??παναγια?????ξεφτλισμενε με ενα ματι και ενα αυτι...ανοιξε τα τα παντερμα σου και τα δυο.....να δεις το φως βγες απο τη σκοτινια του μπαξεβανη

  2. avatar Ανάλυση περιωπής

   Σε κάτι μεταξύ Γιωργάκη \"λεφτά υπάρχουν\" και Πάγκαλου \"μαζί τα φάγαμε\" εξελίσσεσαι Ρασπούτιν.

 8. avatar Ο βουτας

  Μετά ψάχνουμε να βρούμε το λόγο που χρεοκόπησαμε.Το 90 τοις εκατό των ελεύθερων επαγγελματιών,παντελονιαζουν το ΦΠΑ.Και δεν φτάνει που με τα κλεμμένα κάνουν τη ζωάκα τους, στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια κ.λ.π..Μας αναπτύσουν και τις θεωρίες τους,ότι δήθεν τους κλέβει το κράτος και ένα σωρό άλλες μπούρδες.

 9. avatar Αυτο λεγεται αμυνα των επαγγελματιων εναντι των πολιτκων που χρεοκοπησαν την Ελλαδα.

  Οποιος μπορει να το καταλαβει καλως , για τους υπολοιπους δεν θα μπορεσουμε.

  1. avatar Μόνο που

   ο ΦΠΑ είναι του καταναλωτή προς το κράτος! Και φοροφυγάς και καταχραστής ο ... αμυνόμενος επαγγελματίας! Και την Ελλάδα δεν την χρεοκόπησαν μόνο οι πολιτικοί! Την χρεοκόπησαν και οι πολίτες- λαμόγια!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει