Σεντένο: Ίδιοι κανόνες και για την Ιταλία με τις άλλες χώρες

«Η ευρωπαϊκή κρίση άλλαξε την Πορτογαλία, έπρεπε να το μάθουμε με σκληρό τρόπο»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:57
10/12/2018
Σεντένο: Ίδιοι κανόνες και για την Ιταλία με τις άλλες χώρες
loading

Συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα, όπως οι γερμανικές ανησυχίες, οι ιταλικές ευαισθησίες και η μακρά νύχτα του πρόσφατου Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με 16ωρο πρόσφατο Eurogroup , ανέφερε ότι όλοι γνώριζαν πως έπρεπε να προκύψει αποτέλεσμα από τη συνάντηση. Στόχος ήταν να πάρει κανείς μαθήματα από την κρίση και να θωρακιστεί το ευρώ καλύτερα έναντι μελλοντικών αναταράξεων. Πρόσθεσε επίσης ότι έπρεπε να «λυθούν πολλοί κόμποι», μεταξύ των οποίων η συζήτηση για το εάν η νομισματική ένωση χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό, θέμα για το οποίο θα ζητήσει εντολή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου το θέμα να αναπτυχθεί στο Εurogroup.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με επιχειρήματα την ανάπτυξη επενδύσεων και την οικονομική σταθερότητα, κατευνάζοντας, παράλληλα, όσους εκφράζουν ανησυχίες περί κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, καθώς υποστηρίζει ότι ο κοινός προϋπολογισμός δεν θα αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, έκρινε ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2027.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σεντένο επαίνεσε τον εποικοδομητικό ρόλο του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών. Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Εurogroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έδειξε διάθεση συμβιβασμού», ενώ ο ίδιος αξιολόγησε ως σημαντικά βήματα τις αποφάσεις που ελήφθησαν, με δεδομένο ότι δεν υφίστατο κάποια επείγουσα κατάσταση να αντιμετωπιστεί.

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι ο ΕΜΣ απέχει πολύ από τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ και η τραπεζική ένωση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, λέγοντας ότι ο ΕΜΣ αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες, ενώ οι τράπεζες γίνονται πιο αξιόπιστες, λόγω του backstop του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στον κοινό προϋπολογισμό και την ασφάλιση καταθέσεων -ζητήματα που βλέπει επικριτικά η γερμανική πλευρά- και για τα οποία θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας σε υψηλό επίπεδο για την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία των Γερμανών αποταμιευτών ότι θα πρέπει να πληρώσουν τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ο Σεντένο εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του εθνικού συστήματος κάθε χώρας και η σχετική συζήτηση θα μπορέσει να διεξαχθεί όταν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη μειώσουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, κατά κύριο λόγο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις ΗΠΑ, η αντίστοιχη διαδικασία διήρκεσε 50 έτη, αλλά σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική γνώση, αν και σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη συχνά βρίσκεται σε αυτό με την τότε Αμερική, σχολίασε γελώντας.

Στη διάσταση απόψεων αναφορικά με την οικονομική πολιτική που πρεσβεύουν ο ευρωπαϊκός βορράς και νότος, ο κ. Σεντένο απάλυνε την εικόνα και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι το σημαντικό είναι να κατατίθενται προτάσεις και να «μην κλείνουν πόρτες».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται δυσπιστία ως προς το πρόσωπο του, με αφορμή την επιστολή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου ανέφερε ότι ο Πορτογάλος δεν θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα εντός του Εurogroup, o πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν ήταν έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία και ο ίδιος το κατέγραψε σε επιστολή του προς τα μέλη του Εurogroup.

Αναφέρει ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και υπάρχει κατανόηση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό της Ιταλίας ότι η Κομισιόν τη μεταχειρίζεται χειρότερα από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, ο κ. Σεντένο επισήμανε ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (όπως για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη) και από την ευελιξία του η Ιταλία έχει επωφεληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπενθύμισε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ισπανία είχαν μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στο παρελθόν και ότι η Κομισιόν εφαρμόζει τους κανόνες ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών- και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιταλίας. Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, στην παρούσα φάση, έχουν έλλειμμα κάτω του 3% και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι, επισήμανε ο Σεντένο.

Τέλος, όσον αφορά το μάθημα από την κρίση στη χώρα του, την Πορτογαλία, ο κ. Σεντένο δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή κρίση άλλαξε πολύ τη χώρα μας. Και έπρεπε να το μάθουμε με σκληρό τρόπο. Το σημαντικότερο μάθημα για το μέλλον είναι αυτό: τα ρίσκα πρέπει πάντα να αποφεύγονται».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει