Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στις προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει τη θέση του γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και «την προσπάθεια της Κίνας να ενσωματώσει το γιουάν στα νομίσματα του ΔΝΤ» στο Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστήσουν το γιουάν περισσότερο μετατρέψιμο σε μια προσπάθεια να ενταχθεί το γιουάν στο καλάθι Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) του ΔΝΤ.

Ο Σαπέν είπε ότι δεν βλέπει σημαντικούς κινδύνους από τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας και περιέγραψε την πρόσφατη πτώση στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές ως «απαραίτητη διόρθωση». Είπε επίσης ότι η εστίαση της Κίνας στην εγχώρια οικονομία της θα έχει ευρύτερα οφέλη.

«Δεδομένης της προθυμίας των κινεζικών αρχών να βρουν ένα νέο είδος ανάπτυξης περισσότερο βασισμένο στην εγχώρια οικονομία και λιγότερο στις εξαγωγές, αυτό είναι μια εξισορρόπηση που θα είναι καλή για την παγκόσμια σταθερότητα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Σι Γιαομπίν είπε από την πλευρά του ότι η οικονομική αστάθεια στην Κίνα δεν θα εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι εντός εύλογου εύρους.

Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις ενδεχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις από τις αλλαγές στη νομισματική τους πολιτική, είπε ο Σι. «Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εξετάζουν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών όταν καθορίζουν τις νομισματικές πολιτικές. Η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται αλλά η ανάκαμψη δεν είναι σταθερή», είπε.