Ο αγωγός IGB, ο TAP, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και το ενεργειακό όραμα για την περιοχή

Αλέξης Τσίπρας: Τα Βαλκάνια ως ενεργειακός κόμβος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:23
22/05/2019
Ο αγωγός IGB, ο TAP, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και το ενεργειακό όραμα για την περιοχή
4
loading

Τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων από μία περιοχή αστάθειας σε μία περιοχή ευημερίας και συνεργασίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Ελλάδα και Βουλγαρία, είπε ο πρωθυπουργός, θέλουν να καταστήσουν την περιοχή «από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών «παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη», ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

«Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η επιτυχής μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου, αλλά και με τη δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα αναβαθμίσουν συνολικότερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο όραμα να καταστούν τα Βαλκάνια μια περιοχή ευημερίας και συνεργασίας, επισημαίνοντας το ρόλο Ελλάδας και Βουλγαρίας προς αυτή την κατεύθυνση: «Όραμά μας είναι η σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων, από μια περιοχή αστάθειας, όπου κυριαρχούσε ο εθνικισμός, οι διχασμοί και οι συγκρούσεις, σε μία περιοχή ευημερίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, δύο χώρων με «μακρά ιστορία αντιπαλότητας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν οικοδομήσει μια βαθιά και πολύπλευρη εταιρική σχέση και είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κρίσιμο μέρος της ενεργειακής διασύνδεσης των Βαλκανίων, η Μακεδονία και η Θράκη

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Μακεδονία και η Θράκη στην ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε και τις προοπτικές να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό ενεργειακό hub.

«Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Μπόικο και τους άλλους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της Σερβίας έχουμε συνεργαστεί για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική προοπτική στην περιοχή μας κι έχουμε ένα όραμα να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας γι' αυτό και προχωρήσαμε στην προοπτική ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας, που το νότιο τμήμα του βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως «με τα έργα υποδομών που σχεδιάζουμε, αναμένεται να γίνει σημαντικό hub στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στον τομέα της ενέργειας, των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, στον τομέα των logistics».

Ενεργειακός κόμβος τα Βαλκάνια με τον κάθετο διάδρομο, τμήμα του οποίου είναι ο IGB

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία και συμβολή του IGB -ως τμήμα του κάθετου διαδρόμου- στο να καταστούν τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τον κάθετο διάδρομο, πρώτο τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός IGB, αρχίζει και διαμορφώνεται όντως ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, που έχει σα στόχο να καταστήσει τα Βαλκάνια ως ενεργειακό κόμβο».

Αναφέρθηκε, δε, στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με συμμετοχή μάλιστα δύο μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Σωληνουργεία Κορίνθου και 'Αβαξ), που καταδεικνύει, όπως τόνισε, «την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε έργα που συμβάλλουν στην ασφάλεια και την οικονομική ευημερία στην περιοχή». «Ένα μεγάλο τμήμα του αερίου στον IGB θα προέρχεται από τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του αντιπροέδρου του Αζερμπαϊτζάν στη σημερινή τελετή.

«Ο IGB θα αντλεί αέριο και από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη (το FSRU) και βεβαίως με φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά μακροπρόθεσμα και από πολύ πέρα από αυτήν θα αποτελέσει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

«Ο αγωγός αυτός θα μπορεί να επεκταθεί και στη Σερβία, μέσω του αγωγού IBS (InterconnectorSerbia - Bulgaria), καθώς και στη Ρουμανία μέσω του αγωγού IBR (Interconnector Bulgaria-Romania), κάτι το οποίο θα βοηθήσει τη Σερβία και τη Ρουμανία να διαφοροποιήσουν και αυτές τις ενεργειακές οδούς και τις πηγές εφοδιασμού τους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία-Θράκη Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΑΡΜΙΤΑΣ ΘΑ

  ΣΚΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΖΑΔΩΡΟΙ ΠΟΥ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΩΡΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΙΖΑΔΩΡΟΙ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ!!!

 2. avatar ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ///???????

  ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗΤΟ == .newsbeast.gr/ == ΔΕΝ ΒΑΖΗΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΣΕ
  ΦΕΡΝΟΥΝΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΙ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ

 3. avatar η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΕ

  Ο Αγωγός τού ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που θα επεφερε 387 εκατ. ετησίως μ ε το εστσι θελω
  η ΗΠΑ και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καψανε την Αθηνα κατα της συμφωνίας και τωρα
  κανουν τους ηρωες = αισχος= μπορει να μην ειμαι οπαδός του αλλα αυτη ειναι
  η αληθεια, ειτε το θελουμε ειτε οχι και τωρα γαι χαρα των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ που μεχρι
  χθες τους φωναζαν οι συριζαιοι εχθροι της ελλαδος και στην ομονοια καιγανε
  αμερικανικές σημαιες και ομοιματα του ομπαμα , αυτα τα ξεχασαν

 4. avatar πηγε στην βουλγαρια ???

  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΜΕΣΟΥ ===newsbeast.gr/ ====

  = ΔΕΝ ΝΙΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ??
  Ο ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ = ΠΡΟΔΟΤΗΣ= ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΛΛΑ
  Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΗΔΗ ΦΩΤΟΣ
  ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ == newsbeast.gr/ = >??
  μΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ = ΞΑΦΝΙΚΗ = ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ , ΠΟΛΥ
  ΑΠΛΟ ΤΟ = newsbeast.gr/= ΝΑ ΚΑΝΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕς ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡ
  ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ/ΑΝΕΛ/ΠΟΤΑΜΙ
  γιαυτο και θα ανατμειφθης και εσυ ισως με ενα καλο ατοκο καο αγυριστο
  =============== δανειο = τυπου του τοτε ΠΑΣΟΚ = ΟΙΚΟΥ Λαμπρακη.
  καλη επιτυχία λοιπον αγαπητο == newsbeast.gr/ ===

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει