Συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης η αγορά ακινήτων

Επιβεβαιώνεται η θετική στροφή των επενδυτών στον κλάδο της κτηματαγοράς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:39
22/03/2019
Συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης η αγορά ακινήτων
5
loading

Έπειτα από την παρατεταμένη κρίση που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να εμφανίζει αισθητά σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις τιμές ακινήτων έτους 2018. Οι τιμές αυτές αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τάση που επικρατεί και κυρίως την χρόνο με το χρόνο αυξανόμενη ζήτηση.

Οι τιμές πώλησης των ακινήτων, σε ετήσια βάση, εμφανίζουν αύξηση κατά μέσο όρο 7,3%, για να… υπενθυμίσουν ότι το ακίνητο αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών, αλλά και εκείνων που επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, επιλέγοντας ένα ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Η άνοδος αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια της περσινής «σταθεροποίησης των τιμών με αυξητικές τάσεις», γεγονός που επιβραβεύει όλους όσοι επέλεξαν στη μεταβατική περίοδο της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια να επενδύσουν στην κτηματαγορά με πολλαπλά οφέλη και επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να αποτελέσει και πάλι την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας όπως είχε συμβεί και πριν την κρίση, αναφέρεται στην έρευνα.

Τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, αλλά και τα πλέον επίσημα δεδομένα, αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, επιβεβαιώνουν τη θετική στροφή των επενδυτών στον κλάδο της κτηματαγοράς, είτε αυτή αφορά κατοικίες, είτε επαγγελματικούς χώρους, είτε άλλης μορφής ακίνητα, αναφέρει η έρευνα. Αντίστοιχα στοιχεία είχε εμφανίσει η RE/MAX Ελλάς στην περσινή της έρευνα όπου και τότε είχαν καταγραφεί οι τάσεις ανόδου , σ έναν από τους πιο νευραλγικούς και καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες έχουν πλέον βασική επενδυτική επιλογή το προϊόν που λέγεται ακίνητο, ενώ όσο απομακρύνεται η χώρα από τα απόνερα της κρίσης ολοένα και περισσότεροι θα είναι εκείνοι τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που θα αγοράζουν ή θα ενοικιάζουν ακίνητα με στόχο μελλοντικά επενδυτικά οφέλη, εκτιμούν οι αναλυτές της κτηματομεσιτικής εταιρίας.

Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των τιμών

Για την αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων, αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία, είναι ότι τα τελευταία χρόνια που είχε παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε το προσφερόμενο προϊόν και οι νέες αναπτύξεις με αποτέλεσμα το υπάρχoν απόθεμα ακινήτων να μην ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στον τομέα των κατοικιών.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει και οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις που πλέον έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Τα ακίνητα αυτού του είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών καθώς οι αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές στον κλάδο του Real Estate.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στη μεγαλύτερη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αναμένεται να παίξει η διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και ένα ευρύτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά στον όγκο των αγοραπωλησιών ακινήτων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αύξηση το 2017 σε σύγκριση με το 2016 κατά 11,6% (www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SJU24/2017), ενώ ανοδική είναι η πορεία τους και για το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς.

Ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 7,3%

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των δεδομένων που διατηρεί το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX σε ολόκληρη την χώρα, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 7,3%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 8,9% ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη συγκεκριμένη έρευνα -όπως και σε αυτή που κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 για τις πωλήσεις ακινήτων του 2017- υπάρχει η διάκριση των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών. Η διάκριση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώθηκε αύξηση τιμών 6,9%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 10,7%.Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση τιμών ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,9%, ενώ στα νέα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1%. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημείωσαν αύξηση κατά 12,9% ενώ σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 5ετία η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,1%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar duck

  Παγιδευμένο στην «τέλεια καταιγίδα» βρίσκεται το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα, που μοιράζονται τα 19 κράτη μέλη, βρίσκεται σε τροχιά αισθητής υποτίμησης έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και των άλλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, εν μέσω πληθώρας απογοητευτικών μακροοικονομικών δεδομένων, προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ και επίμονης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.
  Στις 14:25 ώρα Ελλάδος υποτιμάται 0,7% έναντι του δολαρίου στα 1,1288 δολάρια, ενώ καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1% έναντι του βρετανικού νομίσματος, στις 55,91 πένες ανά ευρώ. Πτώση 1% και έναντι του γιεν.
  Την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με το Reuters τα hedge funds έχουν περιορίσει αισθητά τις θέσεις αγοράς (long) επί του νομίσματος και η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί μετά και τα σημερινά στοιχεία της IHS Markit, που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη έχει βυθιστεί σε ύφεση.
  Οι επενδυτές τρέχουν στο καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, τα οποία είδαν σήμερα τις αποδόσεις τους να υποχωρούν υπό το μηδέν, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2016. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εξελίσσεται στον μεγάλο ασθενή της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τις παραγγελίες για τα βιομηχανικά αγαθά της από το εξωτερικό να κάνουν βουτιά.
  naftemporiki.gr

  Kαλο ειναι να ειμαστε εντος πραγματικοτητας και να μην βασταζουμε σε φρουδες ελπιδες

 2. avatar !!!!!

  Στρέβλωση, διότι οι Έλληνες στο μεγάλο τους ποσοστό δεν μπορούν να τα πλησιάσουν και αυτοί που ανεβάζουν τις τιμές είναι χρυσή βίζα και airbnb.

 3. avatar Filozoos

  Λογικό, αφού υπάρχουν [...] που τα σκοτώνουν για ένα κομάτι ψωμί, ότι δηλαδή έγινε και πρίν 4-5 χρόνια με το Κουκάκι που τώρα τραβάν τις ...τριχές τους όσοι τα πούλησαν, κλασική "ευκαιρία"

 4. avatar olymbitis

  Μας ρήμαξε η Remax.

 5. avatar chrisv

  όχι ότι αγοράζουν σαν τρελοί οι κινέζοι για να πάρουν τη βίζα"""""""""""""""""""""""""""""""

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει