Οι μεγάλες εκπλήξεις στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι δύσκολες και μάλιστα αν το καλοσκεφτεί κάποιος λιγότερο συχνές απ’ όσες συμβαίνουν στα Μουντιάλ.

1988: ΑΓΓΛΙΑ – ΕΪΡΕ 0-1

Αυτό ήταν το πρώτο EURO για τους Ιρλανδούς που κάτω από την καθοδήγηση του Τζάκι Τσάρλτον είχαν μια θαυμάσια ομάδα με τον Ρέι Χάουτον που ήταν και ο σκόρερ του ματς στο 6ο λεπτό, με τον Πολ Μακ Γκραθ, με τον Ρόνι Γουίλαν και τον Τζον Όλντριτζ. Σίγουρα όμως οι Άγγλοι που αναζητούσαν κάτι πολύ καλό σε αυτή τη διοργάνωση αποτελούσαν το φαβορί. Κι όμως η κεφαλιά του Χάουτον ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στην Ιρλανδία (ΕΪΡΕ) με 1-0, μιας και στη συνέχεια ο Πάκι Μπόνερ πραγματοποίησε ίσως το ματς της καριέρας του κάτω από τα γκολπόστ των Ιρλανδών και σταμάτησε τους Άγγλους.

1992: ΔΑΝΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ 2-1

Οι Δανοί που είχαν μαζευτεί από τις παραλίες για να πάρουν τη θέση της Γιουγκοσλαβίας και να παίξουν στο τουρνουά, πέτυχαν τη νίκη που τους έδωσε το εισιτήριο για τη μεγάλη συνέχεια και το τρόπαιο την τελευταία αγωνιστική του πρώτου ομίλου, αλλά ήθελαν να χάσουν και οι Άγγλοι στο άλλο ματς με την Σουηδία. Εκείνοι έκαναν τον χρέος τους, αφού με τέρματα του Λάρσεν στην αρχή και του Έλστρουπ 12 λεπτά πριν τη λήξη πήραν την πολυπόθητη νίκη, παρά το γεγονός πως ο Παπέν είχε ισοφαρίσει ενδιάμεσα.

1992: ΣΟΥΗΔΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ 2-1

Οι Άγγλοι ήθελαν τη νίκη σε αυτή την αναμέτρηση, αλλά περνούσαν κάτω από προϋποθέσεις και με ισοπαλία. Παρά το γεγονός πως προηγήθηκαν με τον Ντέιβιντ Πλατ και μάλιστα πολύ νωρίς τα «λιοντάρια» δέχτηκαν ένα γκολ από τον Έρικσον και ένα αργά στο παιχνίδι από τον Τόμας Μπρολίν για να γνωρίσουν άλλον έναν δραματικό αποκλεισμό σε μεγάλη διοργάνωση στην ιστορία τους και να μείνουν εκτός συνέχειας.

1992: ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΔΑΝΙΑ 4-5 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ +ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2-2)

Πολλοί μπορεί να πουν πως το μεγάλο παιχνίδι ήταν το τελικός με την Γερμανία, ωστόσο το ματς που έμοιαζε με τελικό και είχε τον μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας, ήταν αυτό με την κάτοχο του τίτλου Ολλανδία που ήταν και το σούπερ φαβορί. Οι Δανοί προηγήθηκαν δύο φορές με τον Λάρσεν στο 6’ και στο 33’, αλλά με Μπέργκαμπ στο 23’ και με Ράικαρντ στο 86’ οι «οράνιε» απάντησαν δύο φορές. Μετά από μια στείρα σε γκολ παράταση, οι Δανοί ήταν πιο ψύχραιμοι στα πέναλτι με τον Σμάιχελ ν’ αποκρούει το δεύτερο πέναλτι, αυτό του Φαν Μπάστεν και την Δανία να περνά στον τελικό, όπου επικράτησε 2-0 της Γερμανίας.

1996: ΤΣΕΧΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2-1

Η Τσεχία έχει ηττηθεί στην πρεμιέρα από την Γερμανία κι αντιμετωπίζει την Ιταλία που δύο χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό των ΗΠΑ. Ο Πάβελ Νέντβεντ βάζει πολύ νωρίς μπροστά στο σκορ την Τσεχία, για να ισοφαρίσει ο Ενρίκο Κιέζα. Ένα τέρμα του Ράντεκ Μπέιμπλ χάρισε τη νίκη στους Τσέχους που από εκείνο το ματς και μετά άρχισαν την ονειρεμένη πορεία τους μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης που όμως έκλεισε, όπως άρχισε. Με ήττα από τους Γερμανούς.

2000: ΑΓΓΛΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2-3

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια εκείνου του τουρνουά έγινε στο Σαρλερουά με την Αγγλία να θέλει απλά μια ισοπαλία για να μπορέσει να προκριθεί στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, αλλά τη Ρουμανία να πετυχαίνει μια μεγάλη ανατροπή και να παίρνει το εισιτήριο για τους «8». Ο Κρίστιαν Κίβου βάζει μπροστά στο σκορ τους Ρουμάνους, αλλά τα «λιοντάρια» πριν τελειώσει το πρώτο μέρος ανατρέπει το ματς με Σίρερ και Όουεν. Όμως στην επανάληψη οι Ρουμάνοι με τον Μουντεάνου και ένα πέναλτι του Γκανέα στο 88’ παίρνουν την πρόκριση από τα «λιοντάρια» που μένουν για μια ακόμα φορά εκτός προημιτελικών.

2004: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 1-2

Εδώ μπορεί ο κόσμος να θυμάται περισσότερο τα νοκ-άουτ ματς, αλλά αυτό το παιχνίδι, η πρεμιέρα στο «Ντραγκάο» ήταν αυτή που έδωσε φτερά στα πόδια των Ελλήνων ποδοσφαιριστών για το έπος της Πορτογαλίας. Η πρεμιέρα με την οικοδέσποινα δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο ο Γιώργος Καραγκούνης με ένα συρτό σουτ, άνοιξε το σκορ νωρίς, ενώ ο Άγγελος Μπασινάς αξιοποιούσε το πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας από τον Ρονάλντο. Το ταξίδι του «πειρατικού» για να κουρσέψει το EURO μόλις είχε αρχίσει…

2004: ΛΕΤΟΝΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0-0

Οι Γερμανοί είχαν έρθει ισόπαλοι την πρώτη αγωνιστική με την Ολλανδία, ενώ οι Λετονοί είχαν χάσει δύσκολα από την Τσεχία με σκορ 2-1. Η 2η αγωνιστική ήταν αυτή που ουσιαστικά έβγαλε τα «πάντσερ» εκτός τροχιάς διεκδίκησης από τη στιγμή που έφερε «λευκή» ισοπαλία με τον ουσιαστικά πιο αδύναμο κρίκο του ομίλου. Μάλιστα ο Μάριους Βερπακόφσκις είχε μια εξαιρετική ευκαιρία στο τέλος του πρώτου μέρους να δώσει πιθανότατα μια μεγάλη νίκη στην ομάδα του, αλλά την σπατάλησε.

2004: ΤΣΕΧΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 0-1

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στον ημιτελικό απέναντι στην ομάδα που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην διοργάνωση. Μετά από έναν ανελέητο βομβαρδισμό που δέχτηκε η ελληνική περιοχή για 90 λεπτά το πρώτο ημίχρονο της παράτασης έχει ελληνικό χρώμα. Μετά από τις σημαντικές ευκαιρίες που χάνονται, το 105ο λεπτό θα σηματοδοτήσει την πρόκριση στον τελικό. Ο Τραϊανός Δέλλας μετά το κόρνερ του Τσάρτα θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα στο πρώτο και μοναδικό ματς που κρίθηκε με «ασημένιο» γκολ.

2008: ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΡΩΣΙΑ 1-3 (ΠΑΡ.-ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1-1)

Μπορεί το αποτέλεσμα αυτό κάθε αυτό να μην φαίνεται και τόσο σοκαριστικό, όμως οι «οράνιε» ήταν το μεγάλο φαβορί γι’ αυτή την αναμέτρηση, από τη στιγμή που είχε περάσει από τον διαβολεμένο όμιλο με την Γαλλία και την Ιταλία, κάνοντας το απόλυτο τρία στα τρία. Κι όμως οι Ρώσοι σε μια μεγάλη βραδιά σκόρπισαν τους Ολλανδούς στην παράταση. Ο Παβλιουτσένκο έδωσε προβάδισμα στους Ρώσους, για να ισοφαρίσει ο Φαν Νίστελροϊ τέσσερα λεπτά πριν το τέλος. Οι Τορμπίνσκι και Αρσάβιν ωστόσο με δύο γκολ σε τέσσερα λεπτά «τελείωσαν» τους Ολλανδούς και έστειλαν την ομάδα τους στα ημιτελικά.

Πηγή: sport-fm.gr