Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, από την αύξηση των κρατήσεων στους μισθούς, από τις νέες περικοπές στις συντάξεις, από το νέο λογαριασμό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ, από τις αυξήσεις στις τιμές λόγω ΦΠΑ.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Ο κόσμος της αγοράς, πλέον της ύφεσης και της εξαφανισμένης ρευστότητας, αντιμετωπίζει τώρα νέους φόρους, αυξημένο συντελεστή 29%, παρακράτηση 100%, αύξηση εργοδοτικών εισφορών και ένα νέο κύμα λουκέτων.

Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θεώρησαν σκόπιμο να εμπλακούν σε αντιπαράθεση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η διαδικασία αυτή είναι, πράγματι, ένα ώριμο αίτημα και θα έπρεπε να προχωρήσει, βάσει της προβλεπόμενης από το ίδιο το Σύνταγμα αναθεωρητικής διαδικασίας, θέτοντας σε διάλογο μια σειρά από απαραίτητες αλλαγές: για την αύξηση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας στη λειτουργία του κράτους, για την άρση αναχρονιστικών απαγορεύσεων, όπως αυτή που προβλέπεται από το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, η συζήτηση που ξεκίνησε στην παρούσα φάση, δημιουργώντας ένα ακόμη πεδίο ανούσιας κομματικής διαμάχης και λειτουργώντας ως εργαλείο διαχείρισης της πολιτικής ατζέντας, κάθε άλλο παρά υπηρετεί αυτό το στόχο.

Τα προβλήματα που «καίνε» σήμερα την κοινωνία δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας του Συντάγματος, ούτε θα λυθούν μέσω μιας αναθεώρησης. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα είναι αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Στο ίδιο ακριβώς πεδίο οφείλουν να αναζητηθούν και οι λύσεις, με τη μορφή γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δραστικών μέτρων για την ανάταξη και ανάκαμψη της οικονομίας, για την εισροή κεφαλαίων στη χώρα, για την κινητοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτά τα θέματα περιμένουμε ακόμα ουσιαστικό διάλογο, υπεύθυνες θέσεις, προτάσεις και – κυρίως – πράξεις, από το πολιτικό σύστημα.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ