Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στις δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή», όπως είπε, του προέδρου της Κομισιόν για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι δύο πράγματα που πηγαίνουν μαζί» και γι’ αυτό κατέβαλε προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. «Τελικά νικήσαμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει πλέον την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δυο πράγματα που ταιριάζουν. Γι’ αυτό έκανα ότι μπορούσα για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν ακολούθησα την παράλογη λογική όσων ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του ευρώ. Και τελικά ήμασταν εμείς που επικρατήσαμε» είπε.

«Η χώρα τώρα κινείται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η Ελλάδα που μου αρέσει και αγαπώ», συμπλήρωσε.

«Πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ειδικά στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν αλλά συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα το τελευταίο διάστημα και δεν χρειάζεται να προστεθούν άλλα.

«Πολλοί έχουν άγνοια για τα προβλήματα των Ελλήνων, ειδικά των αδύνατων. Αυτό που κάνει η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν είναι τίμημα που πρέπει να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Είναι επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπό αυτή την έννοια “ζήτω οι Ελληνες”».

Πιστεύω ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να υπάρξει ιδιοκτησία των προγραμμάτων που γίνονται, συμπλήρωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν είμαι απόλυτα αντικειμενικός σε ότι αφορά την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι φράσεις μου ερμηνεύονται μεμονωμένα ενώ εντάσσονται σε ευρύτερο πλαίσιο. Αύριο οι εφημερίδες  θα γράφουν ότι δεν είμαι αντικειμενικός με την Ελλάδα».