Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου, που ελέγχει το 35,5%, και της Paneuropean (όμιλος Λάτση) που κατέχει το 45,5% για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50,1%.

Παράλληλα και με δεδομένο την επίσκεψη των θεσμών μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σίγουρα καθοριστική των εξελίξεων θα είναι και η στάση τους απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, η οποία έχει συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Όπως αναφέρεται η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει καθαρά εισπρακτικά και όχι διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και συνεπώς, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, δεν αναμένεται η άσκηση πιέσεων για πώληση μετοχών του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός κατέληξε άγονος το ποσοστό του 50,1% προερχόταν και από τους δυο μετόχους.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει η μετοχική σύνθεση της εισηγμένης ως έχει, ενώ για το άμεσο μέλλον θα αποφευχθεί ένας διαγωνισμός. Η Paneuropean Oil φέρεται διατεθειμένη να μην εμπλακεί σε νέα διαδικασία πώλησης μεριδίου της. Αν το ελληνικό δημόσιο βρεθεί στη θέση να πωλήσει ποσοστό των μετοχών, τότε θα πέσει κάτω του 35% αφ’ ενός και θα χάσει το δικαίωμα στο μάνατζμεντ (κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση) και αφ’ ετέρου είναι πολύ πιθανόν η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης ν’ αποβεί άκαρπη, καθώς δύσκολα θα εμφανιστεί νέος επενδυτής με «συγκάτοικο» έτερο μέτοχο (Λάτσης) που διαθέτει το 45,5%.

Όσον αφορά την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει αποκλείσει και το σενάριο διάθεσης πακέτου μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.

Πάντως οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ καθορίζουν εν πολλοίς και την τύχη του σχεδιαζόμενου διαγωνισμού πώλησης μετοχών του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει την διαδικασία δημοσίευσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου, προς το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν και ο προβληματισμός είναι έντονος με δεδομένες τις ερχόμενες αυτοδιοίκητες εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Στελέχη πάντως που διαθέτουν το 35% στην επιχείρηση διαμηνύουν πως θα κινηθούν δυναμικά το επόμενο διάστημα.