Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε η «Μαρινόπουλος»

Αναμένεται ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
16:19
28/06/2016
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε η «Μαρινόπουλος»
12
loading

Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Μαρινόπουλος ενώ φαίνεται να παγώνουν για την ώρα τα σχέδια για τη σύσταση κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Αυτή η ενέργεια της εταιρείας αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Επίσης, αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών στους προμηθευτές της.

Αρμόδιες πηγές τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και από κοντά τις εξελίξεις με βασικό στόχο και μέριμνα την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία τόνιζε ότι παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε ως στόχο μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία να διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα της Μαρινόπουλος απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση για την επιστροφή του Ομίλου Μαρινόπουλου στην ανάπτυξη. Πρακτικά η συμφωνία αναμένονταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελούσε μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου ήταν η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης.

Εταιρικό προφίλ

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Από το 2012, η Μαρινόπουλος ΑΕ κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31.3.2016), η Μαρινόπουλος ΑΕ. διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για  τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar neraida

  ΣΥΡΙΖΑ = ΧΑΟΣ = ΔΙΑΛΥΣΗ ΧΩΡΑΣ

 2. avatar Kissinger

  @απτόητος
  βολεμένος του ΤΣΙΠΡΑ έτσι???!!!!
  Α ρε Έλληνα παρτάκιδες ,βολεψάκιδες, ρουσφετακιδες δεν αλλάζεις ποτέ ..........

  1. avatar απτόητος…

   Ωραίο επιχείρημα.... ευφράδεια λόγου, σωστή τεκμηρίωση, πετυχημένη επιχειρηματολογία.... με αποστομωσες.....

   1. avatar Kissinger

    @απτόητος.
    Thanks! Don\'t mention it......

 3. avatar απτόητος…

  Μαρέσει που ολοι βριζουν-βριζουμε τον Τσιπρα,αλλα κανεις δεν μπαινει στον κοπο να ασχοληθει με τον Μαρινοπουλο που καταφερε να κανει μια τεραστια εταιρεια μπαχαλο!Γιατι δεν κλεινει και ο Σκλαβενιτης;;;γιατι ειναι σωστος επιχειρηματιας...τοσο απλα!Και στο κατω κατω σε μια ευρωπαικη καπιταλιστικη οικονομια ζουμε....αν δεν βγαινει το μαγαζι το κλεινεις....δεν περιμενεις να σε σωσει το κρατος που βριζεις...δεν ειμαστε σοβιετ ευτυχως.....

  1. avatar ταπανταολα

   καλα μην ορκιζεσαι για το ποσο πετυχημενος ειναι και ο σκλαβενιτης.
   ο μαρινοπουλοςβεχει ενα διςβδανεια ,οβσκλαβενιτης το μισο.
   Απλα ειχαν τζαμπα δανεια απο τις τραπεζες.
   οταν ο σκλαβενιτης αγορασε τη μακρο δωσαν τα στοιχεια τους.
   ο σκλαβενιτης ειχε τοσα εκ δανεια .
   οι γερμανοι φυγαν γιατι ειχαν δυο ζημιογονες χρησεις με 5-6 εκατομμυρια ζημιες αλλα προσεξτε μηδενικο τραπεζικο δανεισμο.
   αλλα ο χρεωμενος ρκλαβενιτης αγορασε τη μακρο. ΚΑΙ τωρα θαωαγορασει και τον καταχρεωμενο μαρινοπουλο;
   αυτο σημαινει οτι τα δανεια και των δυο θα τα πληρωσει ο ελληνικος λαος γιατιβανακεφαλαιοποιηση τελος για τραπεζες,τωρα μονο bail in και κουρεμα καταθεσεων με το νεο νομικο πλαισιο απο1-116 σε ολη την Ε.Ε

   1. avatar beast177

    Τις καλές εποχές που οι τραπεζες έδιναν πιστωσεις,δανεια και δημιουργουσαν φουσκες στην αγορα ο Μαρινοπουλος ,ισως και αλλα σουπερ μαρκετ καθως και ολη σχεδον η αγορα, πληρωνε τους προμηθευτες του με μεταχρονολογημενες επιταγες με ληξη ενα χρονο μετα την παραδοση των προιοντων. Ομως ο ιδιος εισέπραττε μετρητα απο τους πελατες του και παρουσιαζε κερδοφορία. Προφανως τα κερδη της προηγουμενης περιοδου εξαφανιστηκαν και σημερα που οι συνθηκες της αγορας και του τοπου επιβάλλουν ίδια κεφαλαια παμε στο αρθρο 99 με σκοπο να επιβιωσουμε εις βαρος των πιστωτων και των εργαζομένων.
    Οσον αφορά το Σκλαβενίτη ακουγεται οτι ειναι καλυτερος εργοδοτης και οτι δεν εχει ανοιγματα στην αγορα .

 4. avatar Kissinger

  Έρχεται η ανάπτυξη! Το 3020.... άμα δεν ήταν ο ελληνικός λαός κοιμισμένος θα γινόταν ο ΤΣΙΠΡΑΣ και η παρέα του κυβέρνηση??????
  Αλλά μην στεναχωριέστε είναι λίγο απασχολημένος ο κύριος ΤΣΙΠΡΑΣ με το Brexit ....θα λύσει το πρόβλημα της Βρετανίας, και θα επανέλθει........
  Φάτε ανάπτυξη, και πρόοδο....για αυτούς που δεν ξέρουν κατοχή θα την γευτούν.......

  1. avatar Ναι σωστά, αλλά…

   δοκίμασε και τους δεξιοπασόκους πιο πριν ο ελληνικός λαός επι σαράντα χρόνια και είδε και εκεί τα χαϊρια του και τα μπερεκετια του και μ\' αυτούς..

 5. avatar Alexato

  Καλό κουράγιο στους εργαζόμενους της εταιρείας...

 6. avatar Μάλιστα, αυτααααααά….

  ε, μία ανάπτυξη που έρχεται να χαρώ εγώ, αλλά είπαμε, η φτήνια τρώει τον παρά!

 7. avatar ταπανταολα

  οπως ειχε υποσχεθει ο πανος ψεκασμενος καρβουνιασμενος μετα το πασχα ερχεται η αναπτυξη.
  και να η πιο τρανταχτη αποδειξη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει