Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν οι επιτηδευματίες καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις πραγματικές λειτουργικές δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών , εξέλιξη η οποία θα διευκολύνει τα μέγιστα στις διασταυρώσεις με τις δηλωθείσες δαπάνες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ, να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν.

Πρώτη η ΕΥΔΑΠ έχει απευθύνει μήνυμα σε πολλούς επαγγελματίες στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να δηλώσουν την παροχή ή τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης – αποχέτευσης καταχωρούνται ως επαγγελματικό έξοδο, προκειμένου – κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας – τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το «φούσκωμα» των δαπανών αποτελεί διαχρονικό «πονοκέφαλο» για τις φορολογικές αρχές και- όπως φαίνεται- ήγγικεν η ώρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί ριζικά το ζήτημα με το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι δυνατότητες που παρέχουν τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορούν να βάλουν «φρένο» στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και το «κούρεμα» του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Η διαβίβαση δεδομένων για τις συναλλαγές αφορά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θεωρούνται «κλειδιά» για την βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ που ασχολούνται με τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ακόμα και μια πληροφορία ήσσονος σημασίας που «ανεβάζουν» επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη πλατφόρμα myDATA αποτελεί «βάση» για μελλοντικές διασταυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ. Επίσης, στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Πρόκειται για πλήθος ηλεκτρονικών πληροφοριών που δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να δηλώσουν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες αφού με το πάτημα ενός κουμπιού βγαίνει στην οθόνη του υπολογιστή και η τελευταία χρήσιμη πληροφορία για το οικονομικό τους προφίλ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος Αυγούστου, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία εσόδων – εξόδων του εντύπου Ε3 που υποβάλλουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες.