Άλλη μια εστία ταλαιπωρίας σβήνει σήμερα για τους φορολογούμενους που μεταβιβάζουν ακίνητα. Με τις αλλαγές που ενεργοποιεί από σήμερα Τρίτη (16/5) η ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς η πλατφόρμα myPROPERTY εμπλουτίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τη διευκόλυνση τόσο των φορολογούμενων όσο και των συμβολαιογράφων.

Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.

Ειδικότερα με δύο αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:

  1. Μεταβίβαση ακινήτου με προσύμφωνο. Στη ψηφιακή εποχή περνούν και οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.
  2. Κατάργηση πιστοποιητικού. Καταργείται το πιστοποιητικό του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.

Παραγραφή υποθέσεων

Παράλληλα, παραγράφονται όλες οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 2008. Για τις υποθέσεις αυτές, εάν τυχόν εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, οι οποίες κατά την 28/3/2023 δεν έχουν διεκπεραιωθεί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, καμία ενέργεια δεν γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. και οι σχετικές δηλώσεις τίθενται στο αρχείο. Ακόμη, για τις υποθέσεις αυτές, από την 28η Μαρτίου 2023, δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή ελέγχου ή να διενεργηθεί έλεγχος ή να κοινοποιηθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου, ενώ οι υποθέσεις που τυχόν εκκρεμούν για φορολογικό έλεγχο τίθενται στο αρχείο.