Τη μείωση της φορολογίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις off-shore τους φυσικούς ιδιοκτήτες χρησιμοποιεί ως «δόλωμα» το υπουργείο οικονομικών προκειμένου να «τσιμπήσει» με τεκμήρια τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων τα οποία όμως φαίνονται τώρα στον έλεγχο υπεράκτιων εταιριών. Με τη λογική των κινήτρων μειώνει τους φόρους με σκοπό να «αλλάξουν χέρια» και να περάσουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, τα ακίνητα των offshore εταιρειών.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο παρέχεται η δυνατότητα στις offshore να μεταβιβάσουν με ευνοϊκό τρόπο σε φυσικά πρόσωπα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν τα ακίνητα αυτά θα απαλλαγούν από το 50% του φόρου δωρεάς ή φόρου μεταβίβασης. Μάλιστα, εφόσον η μεταβίβαση γίνει σε φυσικό πρόσωπο που είναι ο πραγματικός κύριος του ακινήτου, τότε παρέχεται απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς. Στην περίπτωση μεταβίβασης των ακινήτων τους σε φυσικά πρόσωπα, οι offshore θα «γλιτώσουν» από το ειδικό φόρο για το 2010, ο οποίος αυξήθηκε από 3% σε 15% και επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, καθώς και από τον φόρο υπεραξίας.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβίβαση των ακινήτων των offshore, αλλά και οι διαδικασίες ελέγχου που θα γίνονται σε κάθε μεταβίβαση σε φυσικά πρόσωπα των ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που υπάγονται στον ειδικό φόρο επί των ακινήτων.

Μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ακινήτων συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι η υπεράκτια υπόκειται στον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (15%). Η μεταβίβαση του ακινήτου πραγματοποιείται με μία συμβολαιογραφική πράξη.

Πηγή: Sofokleousin.gr